Vanaf 1 juni geen kortingen meer bij modehandelaars

© thinkstock

Officieel hebben de modehandelaars in ons land nog tot 6 juni vooraleer de sperperiode voor de koopjes ingaat, maar men kan ervan uitgaan dat er al vanaf zaterdag 1 juni geen kortingen meer verschaft zullen worden. Doet men dat toch, dan moet men die kortingen in rekening nemen bij de solden, als zogenaamde “referentieprijs”.

Dat zegt zelfstandigenorganisatie NSZ en wordt bevestigd door Luc Ardies van Unizo. Beiden verwijzen naar de wetgeving die de consument beschermt tegen misleidende kortingen, en die het hele jaar door geldt. Daarin staat dat “de laagste prijs in de maand voorafgaand aan de solden steeds als basis moet worden gebruikt voor een soldenkorting”.

Wie tijdens de junimaand met andere woorden uitpakt met fel verlaagde prijzen, zal die lage prijs als uitgangspunt moeten gebruiken om de solden erop te berekenen, waarschuwt het NSZ. “Wie dat aan zijn laars lapt, overtreedt niet alleen de wet, maar pleegt op de koop toe zuiver consumentenbedrog.”

Vanaf volgend jaar is deze dubbelzinnigheid in principe van de baan. De federale regering heeft immers al een wet goedgekeurd die de regels over de sperperiode en de solden vereenvoudigt. Hierdoor zou de sperperiode steeds ingaan op 3 december tot 3 januari voor de wintersolden en van 1 juni tot 1 juli voor de zomersolden. De wet is op dit moment echter nog niet gepubliceerd, waardoor de sperperiode nu pas op 6 juni ingaat. (Belga/KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content