‘Van zeekoe naar zeemeermin’: haatcampagne haalt uit naar mensen met maatje meer

© Project Harpoon

Net nu onze samenleving andere lichaamsbouwen dan maatje 36 stilaan begint toe te laten, is er op het internet een haatcampagne begonnen tegen voluptueuze mensen.

Op Facebook, Tumblr, Instagram en Twitter worden mensen opgeroepen foto’s van plus size-modellen te bewerken tot een magerdere vorm en die vervolgens te delen op zoveel mogelijk sociale media. En dat in tijden dat een maatje meer net stilaan geaccepteerd raakte.

'Van zeekoe naar zeemeermin': haatcampagne haalt uit naar mensen met maatje meer
© Project Harpoon

Project Harpoon is duidelijk een kind van deze tijd, want de groep is actief op meerdere sociale media. Op haar Instagram-pagina verzamelt de groep foto’s voor en na de Photoshopbewerking. Daar worden mensen met volle maten bewerkt tot een magerdere versie van zichzelf met als doel “hun potentie te laten zien”. Opmerkelijk detail: van de 23 posts op de Instagrampagina van Project Harpoon, gaan er slechts twee over mannen.

No shaming please

De campagne is op zijn minst opmerkelijk te noemen. Bij de beschrijving op de Facebook-pagina staat duidelijk te lezen staat dat de pagina dient om de twee kanten van hedendaagse schoonheid te etaleren en dat shaming en hate speech niet gewenst zijn. En toch staan er boven elke post begeleidende commentaren die zelfs voor iemand die niet gauw op de tenen getrapt is, moeilijk fout te interpreteren zijn. Of wat dacht jij van de begeleidende tekstjes “From Miss Piggy to Miss Pinup” en “Mom to model”? (Noteer: de vrouw in kwestie was niet zwanger.)

'Van zeekoe naar zeemeermin': haatcampagne haalt uit naar mensen met maatje meer
© Project Harpoon

De leden van de groep beperken zich bij hun Photoshop-woede bovendien niet tot foto’s van modellen of sterren, maar plukken ook foto’s van willekeurige mensen van Tumblr om die vervolgens een ‘betere’ look aan te meten.

UPDATE: Zowel de Instagram- als de Facebook-pagina van Project Harpoon zijn intussen geblokkeerd.

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content