Unieke briefwisseling Simone de Beauvoir onder de hamer

Christie’s veilt volgende zondag in Parijs een unieke briefwisseling van Simone de Beauvoir, geschreven tussen 1918 en 1957: een buitenkans.

Christie’s veilt volgende zondag in Parijs een unieke briefwisseling van Simone de Beauvoir, geschreven tussen 1918 en 1957: een buitenkans.
Nog een collectorsitem dat verdwijnen zal in de 21ste eeuw: de handgeschreven brief. De digitale revolutie maakt het schrijven van brieven nu toch iets banaler. Bovendien worden ze nog zelden aan het papier toevertrouwd en zullen net daarom de eeuwigheid moeilijk trotseren. Daarom wakkert zo’n veiling altijd wat nostalgie aan.

Zondag hamert Christie’s een unieke collectie af, een dubbel lot van honderden brieven geschreven door niemand minder dan de beroemde auteur en filosofe Simone de Beauvoir (1908 – 1986) aan haar zuster en aan haar moeder, tussen 1918 en 1957. Het lot omvat 353 brieven aan haar moeder en 92 aan haar zuster. In deze brieven vangen we niet enkel een glimp op van haar intieme leven, maar ook van de ontwikkeling van haar persoonlijkheid en ideeën. De brieven werden vanuit uiteenlopende plekken geschreven, van Parijs tot in de States, en laten ons beter kennis maken met alle beroemde persoonlijkheden die ze heeft gekend, zoals Sartre, Merleau-Ponty en Boris Vian. Wie deze grote dame van het feminisme en existentialisme beter wil leren kennen via haar brieven (werden nog niet gepubliceerd!) moet wel diep in de buidel tasten. De brieven aan de moeder worden geschat op 280.000 à 350.000 euro, de brieven aan de zuster op 80.000 à 120.000 euro.

Je kunt de volledige catalogus zien op www.christies.com.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content