Trendrapport: ‘Humor wordt steeds belangrijker in de wereld waarin we leven’

© Memegenerator

Wat het belangrijkste is in het bestaan van jonge mensen? Plezier maken! Humor is het hoofdingrediënt in het leven van de eigenwijze trendsetter, ook online. Dat blijkt uit een erg geestig gepresenteerd rapport van Trendwolves.

“Humor is altijd al erg belangrijk geweest, maar vandaag gaat het nog verder dan vroeger. De jonge generatie gelooft erg in plezier, spel en lachen.” Dat zegt Ellen Anthoni van Trendwolves. Die bewuste keuze voor lichtheid ruikt naar een traditionele tegenreactie op de voorgaande generatie: heel wat jongeren van vandaag zagen hun ouders depressief of met een burnout uitvallen.

Of ze nu een diploma hebben of niet: niets biedt in deze onzekere tijden nog een garantie op een job. De succesformules van hun ouders werken niet meer in de hectische wereld van de jeugd. “Jongeren kiezen vandaag voor jobs die ze leuk vinden,” vervolgt Anthoni. “Niet onlogisch, want het is al langer bewezen dat een aangename werksfeer productiviteit en creativiteit stimuleert.”

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lachen is bovendien niet alleen een manier om je af te zetten tegenover een vorige generatie, het is een vorm van relaxatie, gratis therapie en simpelweg een cadeautje aan je gezondheid.

De wondere wereld van het www

Het internet evolueerde gaandeweg van een enorme bibliotheek vol praktische informatie naar een communicatietool waar bepaalde gemeenschappen hun fundamenten op bouwen. Daarbij nam humor – onder andere in de vorm van memes, emoji’s en filmpjes – een steeds grotere rol in. Kijk maar eens naar je social media feeds: die staan voor een groot deel vol grappige content.

“Jongeren profileren zich vandaag ook anders op de sociale media dan vroeger,” stelt Anthoni. “In het begin had je een soort sociaal narcisme, nu zijn de populairste mensen online diegenen die het hardst lachen met zichzelf. Dat is ook logisch: we leven in een netwerkmaatschappij. Je netwerk is je kracht en als je je daarboven stelt, dan kan je dat niet zo goed inzetten als mensen die bescheidener in het leven staan en dus sympathieker overkomen.” Iemand die uitblinkt in die zelfrelativering op het net, is Jérôme Jarre:

Grenzen aan de lach

Natuurlijk zijn er wel grenzen aan humor. Die is namelijk cultureel bepaald en bovendien ook nog eens erg persoonlijk. Humor gebruiken is dan ook een beetje gevaarlijk, want een mislukte mop kan desastreus zijn. Denk maar aan de cover van het huidige Charlie Hebdo-magazine, waar heel wat mensen de grap niet van inzien.

“Wij waren al maanden bezig met die digitale uitwerking van onze Lolology trend, voor te bereiden voor 1 april. Toen plots de aanslagen in Brussel gebeurden, hebben we echt wel even moeten nadenken of het nog wel gepast was om het te publiceren. Maar net zoals na de vorige aanslagen in Europa, werd er al snel terug gelachen. Humor is een mechanisme dat troost biedt tijdens periodes van collectieve rouw.””

Ook morgen weer lachen

“Humor zal ook in de toekomst belangrijk blijven,” zegt Anthoni. “Het is en blijft een manier om te reflecteren op wat er in de wereld gebeurt. Dat doe je niet met negativiteit, want die is gewoonweg vervelend. Bovendien staat de technologie niet stil en krijgen we steeds meer manieren om te communiceren. We zullen in de toekomst dus steeds creatiever kunnen worden.”

Hier, nog wat gezondheid in een filmpje:

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content