Transseksuelen mogen deelnemen aan Miss Universe

Dat hebben de organisatoren van de Miss Universe-verkiezing beslist.

Transseksuelen mogen aan alle schoonheidswedstrijden in het kader van Miss Universe 2013 deelnemen. Dat hebben de organisatoren van de Miss Universe-verkiezing beslist en in een communiqué meegedeeld.

De aankondiging kwam er een week nadat de organisatoren in een moeilijk parket terechtkwamen door een Canadese transseksuele toestemming te geven, aan de finale van Miss Canada 2012 deel te nemen. In eerste instantie was de kandidatuur van de 23-jarige Jenna Talackova verworpen, omdat zij als een hij is geboren.

Tackova begon op 14-jarige leeftijd met een hormonentherapie en onderging op zijn/haar 19de een geslachtsoperatie. Het besluit om transseksuelen toe te laten is volgens de organisatoren het gevolg van gesprekken met de (holebi-rechten)organisatie Glaad. “Wij komen al lang op voor de gelijkheid van alle (mooie, nvdr) vrouwen en nemen die zaak zeer ernstig”, verklaarde voorzitster Paula Shugart van Miss Universe.

Haar diskwalificatie zorgde voor verhitte debatten over de criteria voor deelname aan schoonheidswedstrijden en over de limieten van esthetische ingrepen bij dit soort wedstrijden. (Belga/RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content