Transgender riskeert celstraf voor ‘fout’ toiletbezoek

© iStock

Wie een wc binnengaat die niet matcht met het geslacht dat staat op zijn of haar geboorteakte, kan in Oxford (Alabama) sinds deze week een boete krijgen van 500 dollar of zes maanden worden opgesloten.

Het besluit van de gemeenteraad in het Amerikaanse Oxford komt kort nadat verschillende artiesten eerder deze maand concerten hadden afgezegd in North Carolina, uit woede over wetgeving die homoseksuelen, lesbiennes en transgenders discrimineert. Bruce Springsteen, Bryan Adams, Ringo Star, het Canadese Cirque du Soleil en diverse andere artiesten annuleerden hun optredens in North Carolina. Ook bedrijven roerden zich. Deutsche Bank en Paypal zetten uitbreidingsplannen in de staat stop.

Target

De gemeenteraad in Oxford reageert met de nieuwe wet op supermarktketen Target, die afgelopen week transgenders uitnodigde hun nieuwe identiteit te volgen bij een wc-bezoek. In de VS zijn inmiddels meer dan 900.000 protesthandtekeningen opgehaald tegen Target. Oxford – dat één Target-vestiging telt en ruim 21.000 inwoners heeft – heeft dus zelfs besloten wetgeving aan te nemen.

De voorzitter van de gemeenteraad, Steven Waits, zegt in de plaatselijke krant Anniston Star dat de wet niet discriminerend bedoeld is.

De voorzitter van de gemeenteraad, Steven Waits, zegt in de plaatselijke krant Anniston Star dat de wet niet discriminerend bedoeld is, maar slechts “om onze vrouwen en kinderen te beschermen.” In de hoog oplopende discussie over wc-wetten liet de Republikeinse presidentskandidaat Ted Cruz zich eerder in soortgelijke bewoordingen uit.

Misinformatie

Mensenrechtenorganisaties noemen het argument dat transgenders die hun nieuwe identiteit volgen bij toiletbezoek een gevaar opleveren voor vrouwen en kinderen, ongegrond. Volgens Media Matters for America, een non-profitorganisatie die zich richt op het corrigeren van misinformatie, is er geen enkel geverifieerd geval bekend van dergelijk geweld.

“Deze wet is schandelijk en een verachtelijke aanval op de rechten en privacy van transgenders”, zegt Eva Walton Kendrick van Human Rights Campaign (HRC) in Alabama. “Transgenders zijn onze buren, onze collega’s en mede-kerkgangers. Elke inwoner van Alabama heeft het recht zijn leven te leven zonder angst voor discriminatie en vooroordelen.”

Afgelopen week stelde een coalitie van 250 organisaties die strijden tegen seksueel geweld, dat het veiligheidsargument nergens op gebaseerd is. “Als crisiscentra voor verkrachtingsslachtoffers, opvanghuizen en andere organisaties die dagelijks te maken hebben met slachtoffers van seksueel geweld, spreken we uit ervaring en op grond van expertise als we zeggen dat deze beweringen vals zijn.”

Geboorteakte

De wetgeving in Oxford, Alabama, komt er in feite op neer dat transgenders bijna geen enkele wc buiten hun eigen huis kunnen gebruiken, omdat het aanpassen van de geboorteakte in Alabama en veel andere staten heel moeilijk of zelfs onmogelijk is.

Politieagenten hebben wel iets anders te doen dan het controleren van wc’s. En de meeste mensen hebben geen geboorteakte bij zich als ze naar de wc gaan.

Daar komt bij dat het controleren van de wetgeving praktische problemen met zich meebrengt. “Politieagenten hebben wel iets anders te doen dan het controleren van wc’s. En de meeste mensen hebben geen geboorteakte bij zich als ze naar de wc gaan”, zegt HRC.

Oxford gaat met mogelijke gevangenisstraffen en wc-voorschriften voor particuliere bedrijven veel verder dan North Carolina, waar de wetgeving alleen gericht is op overheidsgebouwen. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content