Toerisme groeit ondanks terreur

Ben Weyts (N-VA), Vlaams minister van Mobiliteit © BELGA

De toeristische sector in Vlaanderen is het voorbije jaar gegroeid. November en december waren zwarte maanden (de terreurdreiging), maar dat heeft de groei niet kunnen beletten.

Het is Toerisme Vlaanderen dat met de eerste cijfers over2015 op de proppen komt. Daaruit blijkt dat zowel het aantalovernachtingen (0,7 procent) als het aantal toeristischeaankomsten (2,2 procent) stijgt in Vlaanderen (inclusiefBrussel). Dat laatste gaat over het aantal toeristen dat naaronze regio komt. Het aantal overnachtingen is in absolutecijfers gestegen met 190.000. Dat heeft het vooral te dankenaan het aantal buitenlandse overnachtingen.

IMPACT TERREUR

“Het is mooi dat de groei zich doorzet”, aldus Vlaams ministervan Toerisme Weyts. “De terreurdreiging heeft gelukkigniet het volledige jaar kunnen verpesten.” Vooral in demaanden november en december had die terreurdreigingeen negatieve impact. Het aantal overnachtingen van buitenlandsebezoekers daalde met respectievelijk 14 en 15procent. Volgens Toerisme Vlaanderen zou de groei zonderdie dreiging veel uitgesprokener geweest zijn. Men denktaan een stijging van 2,5 procent van het aantal overnachtingenen 4,1 procent van het aantal aankomsten.

MEER GROEI

De toeristische sector heeft de dreiging dus gevoeld, maardat heeft de groei niet kunnen stoppen. “Onze investeringenlonen en dat geeft energie om onze troeven verder in deverf te zetten”, aldus Weyts. “Dat doen we ook de komendejaren. We investeren resoluut in de uithangborden dieVlaanderen uniek maken: de Vlaamse Meesters, Flemishfood, onze wielercultuur. Voor 2016 mikken we resoluut opverdere groei.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content