Titanic-kimono onder de hamer

Lady Duff Gordon overleefde de ramp met de Titanic in stijl. Ze droeg een zijden kimono, die 100 jaar na de feiten voor zo’n 80.000 dollar geveild zal worden. Haar nakomelingen betwisten de veiling.

De zijden kimono is slechts één stuk tussen de 180 andere memorabilia, die vanaf 19 tot en met 26 april geveild zullen worden door RR Auctions. Het veilinghuis gaat er prat op dat Lady Duff het kledingstuk droeg, toen ze het onzinkbaar gewaande schip in een reddingsboot verliet.


Dat is nu net wat al jarenlang betwist wordt. Het zijden gewaad wordt eveneens toegeschreven aan de gravin van Halsburry, die nooit één voet op de Titanic zette. Bovendien beweert een textieldeskundige dat het patroon van de kimono pas na de Eerste Wereldoorlog – enkele jaren na het zinken van de Titanic – gebruikt werd.
De Gordon’s weigerden drenkelingen te redden


Lady Duff Gordon was een gevestigde modeontwerpster die onder het label Lucile talrijke boetieks in Londen, Parijs en New York bezat. Samen met haar man boekte ze een cabine op de Titanic, omdat ze voor zaken in New York moest zijn.


Het koppel ontsnapte aan de ramp in de eerste reddingsboot, die ondanks een capaciteit van 40 personen, slechts twaalf reizigers aan boord had. Opdat de reddingsboot niet zou terugkeren om meer drenkelingen uit het ijskoude water te redden, kocht Cosmo Gordon, de echtgenoot van Lady Duff, de crew om.


Een zeer kostbaar familiestuk


De zijden kimono kwam bij het veilinghuis terecht toen de kleinzoon van Lady Duff het gewaad aan Lord Anthony Halsburry, de auteur van het boek Lucile – her life by design, schonk. Die laatste verkocht het kledingstuk voor 5.000 dollar aan historicus Philip Gowan op voorwaarde dat hij het gewaad niet zou tentoonstellen. Omdat Gowan dat wel deed, eist het nageslacht van Lady Duff de ondertussen op 80.000 à 100.000 dollar geraamde kimono nu terug.

Wie een bod wil doen op een van de Titanic-memorabilia kan op de website van veilinghuis RR Auction terecht.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content