Tips van de Low Impact Man

Ook met een gewoon inkomen kan u ecologisch leven. Low Impact Man Steven Vromman geeft tips.

Zonnepanelen, dubbel glas, condensatieketels: zuinig en ecologisch leven kost geld, zo lijkt het wel. Maar ook met een heel gewoon inkomen kan u heel wat doen. Dat heeft Low Impact Man Steven Vromman nu wel bewezen. Meer nog, door bewust te leven met respect voor de natuur kan u zelfs een flinke duit besparen.

De afgelopen maanden probeerde Vromman met zijn veelbesproken project zijn ecologische voetafdruk te verkleinen tot 1,6 hectare, daar waar u en ik gemiddeld 5,6 hectare nodig hebben om in onze levensstijl te voorzien. U kent het verhaal: als iedereen zou leven als de Belgen, hadden we drie planeten nodig. En nee, als we allemaal onze verwarming uitlieten, soupeerden we nog ruim tweeÔnhalve globe op. Vromman te extreem zegt u? Met zijn 1,6 hectare verbruikt hij nog evenveel als de gemiddelde Chinees, u weet wel: die mensen aan de ander kant van de bol die volgens ons dringend minder moeten uitstoten.

Maar laten we niet zeuren, want Vromman wil met zijn boek Low Impact man vooral een positief verhaal brengen. Dat we het met veel minder kunnen doen, en dat dat nog leuk is ook: minder stress, meer tijd. Honderden erg praktische tips bundelt hij, en voor wie nog meer wil weten is er na elk hoofdstuk een lijst met websites. Een boek dat pertinente vragen stelt en meteen oplossingen aandraagt. Zoals dit boek lenen van een vriend en zo papier besparen, zoals de auteur zelf heel eerlijk aanraadt.

Jan Haeverans

Low Impact Man _ Praktische tips voor een ecologisch leven van wieg tot graf (17,50 euro) is uitgegeven bij Van Halewyck, ISBN 978 90 5617 895 6. Info: lowimpactman.wordpress.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content