Tip tegen de coronadip: deel schouderklopjes uit

. © Getty Images

Elke dag een nieuwe tip om je mentale weerbaarheid te verhogen. Vandaag: geef eens een compliment op een onverwacht moment.

Het leven in deze semi-lockdown eist voor veel mensen z’n tol. Een eenvoudige en gratis manier om zelf een lichtpuntje te vormen in deze donkere dagen? Geef eens een compliment, bij voorkeur op een onverwacht moment. Met een simpel schouderklopje geef je aan dat je iemands kwaliteiten ziet en waardeert. Krachtige complimenten creëren verbinding en blijven lang nazinderen. Maar hoe doe je dat precies, een krachtig compliment geven?

  • Wees oprecht en zeg iets dat je meent, anders oogst je wan- in plaats van vertrouwen.
  • Wees concreet. Zeg niet ‘Ik bent altijd zo behulpzaam’, maar zeg ‘Je goede raad heeft me bij deze taak enorm veel tijd bespaard. Zonder jouw advies was ik er nog dagen aan bezig geweest.’
  • Kies een goed moment. Een compliment heeft het meeste effect als de ontvanger tijd heeft om er even bij stil te staan.
  • Focus op iemands persoonlijkheid. Uiterlijke kenmerken zoals lichaamsgewicht kunnen soms gevoelig liggen en vermijd je beter. In plaats daarvan focus je je beter op een persoonlijkheidskenmerk of een situatie die hij of zij voortreffelijk heeft afgehandeld.
  • Blijf vooral volop oefenen, al doende leert men.

Voel je dat je mentale weerbaarheid enorm gekelderd is? Dan zou het kunnen dat deze tips niet voldoende zijn voor jou. Probeer erover te praten met een vertrouwenspersoon of durf professionele hulp te overwegen. Je bent niet alleen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content