Timberland plant 5.000 bomen tegen kanker

De taxusplanten leveren de grondstof voor een medicijn tegen kanker.

Dankzij schoenenproducent Timberland is de gemeente Gierle 5.000 taxusbomen rijker. De jonge naalden van de taxussen leveren de grondstof voor een medicijn tegen kanker. De werknemers van Timberland Benelux, familie-acteurs Jef Desmedt en Anne Somers en zelfs de burgemeester van Gierle maakten hun handen vuil voor het goede doel. In de bruine kroeg van een tafeltennisclub in Gierle trekken meer dan dertig teamleden van Timberland Benelux hun laarzen aan om het braakliggende veld wat verder op om te toveren in het ‘Vergroot de Hoop’-Timberland park. Het stuk grond werd ter beschikking gesteld door de gemeente Gierle (Lille) en is voortaan 5.000 taxussen rijker. In 2015 zullen de taxusplanten voor het eerst gesnoeid worden. Het snoeisel wordt vervolgens verzameld en naar farmaceutische bedrijven in Azië getransporteerd om er een medicijn tegen kanker van te maken.

Ook burgemeester Paul Diels (Cd&V) is voorzien op het apocalyptische weer van de dag voordien. Met zijn kostuumbroek netjes in een paar regenlaarzen gestopt, geeft hij eerst een speech om vervolgens onder grote mediabelangstelling het eerste taxusboompje te planten. “Nu mag je doorgaan hoor”, wordt in de verte gelachen. Maar dat is niet op de burgemeester gerekend.

50 meter snoeisel kan het leven van een kankerpatiënt reddenTegen een verwoed tempo beginnen nu ook de anderen boompjes te planten. Een veertiger werkt zich in het zweet. “Ik heb al vijftig meter taxusbomen geplant. Ik heb dus al iemand geholpen”, zegt de man enthousiast. Dat is niet gelogen, want het snoeisel van een 50 meter lange taxushaag levert de nodige grondstof voor de chemotherapie van één kankerpatiënt. Omdat de Taxus Baccata bijna uitsluitend in Europa groeit, zijn wij dé leveranciers van grondstof voor chemotherapie in de wereld.

Toegegeven, het is een luxe karwei. De gemeentewerkers hebben de dag voordien zorgvuldig plantenkotjes in de grond gegraven waar de Earthkeepers de kleine taxussen enkel nog hoeven in te schuiven. Tijdens het planten lopen de werkmannen van de gemeente af en aan met overvolle plantenbakken. Anderhalf uur later is het park een feit. Het Timberland-team had nochtans voorzien dat de werkzaamheden tot drie uur in de namiddag zouden duren. Dan maar een wandeling door de Lillse bergen, besluiten ze.

Een miljoen taxussen en 500.000 euro tegen kankerbestrijding

Als je weet dat Timberland met het project ‘Earthkeepers’ gelijkaardige evenementen organiseert op 145 locaties verspreid over de hele wereld, is het moeilijk om sceptisch te zijn. “Tot nu toe zijn er ongeveer een miljoen bomen geplant”, zegt Ludwig Bal van Timberland. “De bedoeling is om dat aantal tegen 2015 uit te breiden tot vijf miljoen. Op die manier helpen we niet alleen kankerpatiënten. De natuur wordt er ook beter van.”

Op anderhalf uur tijd heeft Timberland trouwens niet alleen 5.000 bomen geplant, maar tegelijkertijd ook heel wat geld ingezameld voor het goede doel. VZW Vergroot de Hoop doneert voor elke vierkante meter zuiver snoeisel immers 50 euro aan een goed doel dat strijdt tegen kanker. De zes voorbije edities van VZW Vergroot de Hoop brachten samen al bijna 500.000 euro op. (JK)

Meer informatie over het project ‘Earthkeeping’ van Timberland van je op deze website.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content