Tien levensgevaarlijke vrouwenspullen

Een pump als moordwapen.

Er al bij stilgestaan dat het dragen van teenslippers of een zijden sjaal hetzelfde is als je eigen doodsvonnis tekenen? Refinery29 ontmaskert tien items uit de doorsnee vrouwengarderobe die tot een gewisse dood kunnen leiden.

Met de lijst ’10 Items You’re Wearing That Could Kill You’ wijst het online magazine Refinery29 op een ludieke manier op de ‘gevaren’ van dagdagelijkse voorwerpen die we zonder problemen in de buurt van ons lijf laten. Opgelet: na het lezen van deze lijst doe je er ’s ochtends wellicht nog langer over om je klaar te maken.


1. Zijden sjaals Prachtig zicht toch; jij, hij, een cabrio en je elegant gedrapeerde sjaal wapperend in de wind. Voor voormalig danseres Isadora Duncan betekende dit mooie plaatje haar einde. Haar zijden sjaal raakte verstrikt in de open spaken van de wagen, waardoor ze op het voetpad werd gesleurd en stierf. De moordsjaal was een handgeschilderde zijden Roman Chatoy. Wij kennen alvast minder stijlvolle manieren om heen te gaan.

2. Hoge hakken Hoewel ze je een beter postuur, langere benen en een groter ego geven zijn hoge hakken niet bepaald de meest mensvriendelijke items in de doorsnee schoenenkast. Dat verhoogde hielen echter naast marteltuigen ook moordwapens zijn, kan er hier moeilijk in. En toch. Een 25-jarige Japanse vrouw liep een schedelfractuur op na een wankele val op haar hoge hakken, en een andere Japanse vond met haar stiletto de rem niet meer in haar auto. Dat laatste is ook in Engeland een heet hangijzer. Uit een studie van de Britse site Confused.com blijkt dat 40% van de vrouwen wel eens pumps achter het stuur durft dragen. Experts dringen er nu aan om hoge hakken tijdens het autorijden te verbieden. Ach, if you can’t walk the walk…

3. Skinny jeans Het is misschien wel de perfecte broek om curves en lange stelten te benadrukken, iedere dag een strakke jeans dragen kan tot allerlei gruwelijk-klinkende aandoeningen leiden. Vooreerst is er meralgia paresthetica (MP), een zenuwbeschadiging die je een brandend en tintelend gevoel geeft in je bovenbenen en heupen. Volgens Consumer News is de skinny jeans ook verantwoordelijk voor het makkelijk-bekkende semicirculaire lipoatrofie, een huidaandoening ten gevolge van de druk die de broek uitoefent op je benen. Nog niet overtuigd? Ziektes als blaasontstekingen, schimmelinfecties, dermatitis en bloedklonters trek je samen met je skinny jeans aan.

4. XL handtassen Dit is niet nieuws. Te grote en te zware handtassen bezorgen ons rugpijn, nekpijn, schouderpijn en hoofdpijn en kan zelfs tot onherstelbare schade leiden. Een “gezonde” handtas mag zo’n drie à vijf kilo wegen. Jawel, nog meer weegschaalstress!

5. Teenslippers Niet dat we voorheen stonden te juichen voor dit hoogst onelegant schoeisel, maar onderstaande informatie heeft onze flip-flops voorgoed naar de strandtas -en nergens anders dan de strandtas- verbannen. Niet alleen is er de gekende horror van iemand die op de achterkant van je slipper staat of het kleffende geluid dat ze maken wanneer ze tegen je hiel terugslaan; de universiteit van Auburn heeft ontdekt dat ze ook nog eens bijzonder ongezond zijn voor je heupen, kuiten en enkels. Teenslippers veroorzaken namelijk iets wat men in Auburn ‘foot fatigue’ noemt. Dodelijk zijn ze dus misschien niet, hoewel we ons er makkelijk mee van de klippen zien klepperen.

6. Valse juwelen Nu lijkt het ons financieel gezien niet aangewezen dat je voortaan bij elke bling-bling-bui naar echt goud grijpt, het is toch verstandig om je collectie valse juwelen niet te enthousiast uit te breiden. Er is namelijk een reden waarom die neppers zo goedkoop zijn. Volgens de Amerikaanse Consumer Product Safety commissie bevatten meer dan de helft van de juwelen in goedkope winkelketens een te hoog percentage schadelijke chemicaliën. Als je partner je dus probeert te verleiden met een valse diamanten ring, weet dan dat hij je echt cadmium, echt lood en echt chroom cadeau heeft gegeven.

7. Trouwringen Van een diamanten ring gesproken, zelfs al heb je karaat aan je vinger is het best het kleinnood af en toe uit te doen. Een menselijk lichaam durft -jammer genoeg- al wel eens bijkomen, en de kans is groot dat je ring dan vast komt te zitten. Op die manier wordt de bloedtoevoer naar die vinger geblokkeerd en kan je zelfs je vinger verliezen. Om nog maar te zwijgen van onappetijtelijke zachtroze donut rond je ringvinger. De Refinery-journalistes waarschuwen je ook nog dat je met je ring makkelijk ergens achter kan blijven haken, maar wie zich om zulke scenario’s druk maakt kan maar beter investeren in een jumpsuit van bubbelplastiek.

8. Keratine Straightening
De keratine straightening is een revolutionaire methode om je haren te ontkrullen, te verzachten en gladder te maken, ofte het persoonlijke hallelujah voor iedere vrouw met kroezend of ongewenst krullend haar. De behandeling bevat echter onveilig grote dosissen formaldehyde en methylene. Langdurige blootstelling aan deze chemicaliën wordt gelinkt aan kanker, oogproblemen, zenuwaandoeningen, ademhalingsmoeilijkheden, pijn in de borst, overgeven en uitslag. Iets zegt ons dat het veiliger is om je krullende coupe te omhelzen dan jezelf op die manier de das om te doen.

9. Make-up die over de houdbaarheidsdatum is Een beetje vrouw weet dat mascara van drie jaar geleden best niet meer in contact komt met oogleden. Toch schijnen mensen nog steeds te vergeten dat ook cosmeticaproducten een houdbaarheidsdatum hebben. Ze bevatten immers ook bewaarmiddelen die het product moet vrijwaren van bacteriën, maar wanneer deze uitgewerkt zijn dansen die bacteriën op de spreekwoordelijke tafel. Handige tip: bijna ieder product heeft een PAO (period after opening) symbool, vaak afgebeeld als een potje met daarin het nummer dat staat voor het aantal maanden dat je het kan gebruiken na opening. Voor zij die ook niet bang zijn om een vervallen potje yoghurt naar binnen te lepelen: de meeste producten zijn na houdbaarheidsdatum niet meer heel werkzaam, kunnen irritaties en uitslag veroorzaken en zelfs stinken.

10. Gekleurde contactlezen Los van het feit dat we de schoonheid niet inzien van een stel paarse kijkers schrikt het hele idee van supermarktlenzen ons sowieso een beetje af. Wie gewone contactlenzen gebruikt laat die best door een opticien voorschrijven, en aangezien de gekleurde variant even nauw contact heeft met je oogbol lijkt het ons aangewezen dat deze frivoliteiten maar beter in de rekken van de carnavalswinkel blijven liggen. Werkelijk, niets matcht met een rood, tranend, ontstoken oog, zelfs geen irissen met luipaardvlekken. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content