“The first lady of Shoes”- een expo

Het Nederlandse Leder en Schoenen Museum wijdt vanaf 18 april een tentoonstelling aan de Amerikaanse schoenenontwerpster Beth Levine.

Beth Levine, ook wel “the first lady of shoes” genoemd, was de eerste succesvolle vrouwelijke schoenenontwerper in een tijd waarin dat nog als een mannenberoep werd aanzien. Het Nederlandse Leder en Schoenen Museum wijdt vanaf 18 april een tentoonstelling aan deze merkwaardige dame.

In 1950 startte Beth samen met haar man Herbert een schoenenfabriek in New York. Haar ontwerpen vielen in de smaak bij beroemdheden als Marilyn Monroe en Marlene Dietrich. De ontwerpster schoeide ook vier presidentsvrouwen, onder wie Jacky Kennedy. Beth Levine was bijzonder innovatief en lanceerde een aantal nieuwigheden. Zo ontwierp ze de onzichtbare schoen (gemaakt uit transparante materiaal vinylite), de topless schoen en de Spring-o-later. Bij de Spring-o-later bevestigde ze een extra elastiek aan de zool van het muiltje zodat de schoen aan de voet bleef zitten.

In BelgiÔen Nederland verwierf de Amerikaanse ontwerpster vooral naambekendheid via zangeres Nancy Sinatra. Die bezingt in het nummer “These boots are made for walking” een paar witte laarzen van Beth Levine.

Het museum verzamelde een groot aantal ontwerpen uit de Levine-collectie en besteedt in de tentoonstelling ook aandacht aan de emanciperende rol van het koppel.

Zopas is ook een boek verschenen over het leven van de schoenenontwerpster: ‘Beth Levine Schoes’. Auteur Helen Verin, zelf schoenenontwerpster en conserverator van de expo, geeft op 19 april een gastlezing. Zij was zelf 30 jaar bevriend met Beth en verzamelde zo een groot deel van haar collectie.

Ruth Vanden Berghe

De schoenententoonstelling loopt nog tot 13 september in het museum in Waalwijk.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content