Terugblik op 2018: ‘Banksy’s stunt met Girl with Balloon is eigenlijk mislukt’

© Getty Images

5 oktober: tijdens een avondveiling van hedendaagse kunst bij Sotheby’s wordt Banksy’s Girl with Balloon als laatste lot van de avond verkocht. Meteen nadat de laatste slag van de hamer de koop heeft afgesloten, gaat er een sirene af en begint het werk zichzelf te versnipperen.

Jonathan Cheung (25), hoofd aankopen bij de Londense Maddox Gallery, was in de veilingzaal.

‘Ik doe de aankoop van hedendaagse kunstwerken voor onze galerie en was geïnteresseerd in de Banksy. Ik was vooraf even gaan kijken, ook omdat de prijs met 200.000 à 300.000 pond opvallend betaalbaar was geschat. Sotheby’s legde uit dat de aanbieder het werk cadeau had gekregen en dus met elke prijs blij zou zijn. Een lage prijs trekt natuurlijk ook veel volk.

Ik probeerde mensen te contacteren uit de entourage van Banksy. Maar die waren net zo gechoqueerd als wij.

Op de avond zelf was de zaal overvol, de sfeer was goed, en Sotheby’s had een white glove auction, wat betekent dat alle werken verkocht werden. Propped, het beroemde zelfportret van Jenny Saville, haalde zelfs een recordprijs voor een vrouwelijke kunstenaar: tien miljoen euro. De Banksy bracht meer dan een miljoen pond op, volgens mij een faire prijs. Meteen ging er vanuit de lijst zelf een sirene af. Ik stond op zo’n 15 meter van het werk en zag hoe iedereen zijn telefoon bovenhaalde en begon te filmen hoe de lijst de tekening begon te versnipperen. Het ging als een vuurtje door de zaal en aan de reactie van de mensen van Sotheby’s te zien, hadden zij ook geen idee wat er gebeurde. Het was bizar en de sfeer werd al snel een beetje krankzinnig. De sirene bleef loeien en het werk werd na een paar minuten van de muur gehaald. Een paar journalisten spraken me aan en ik probeerde mensen te contacteren uit de entourage van Banksy. Maar die waren net zo gechoqueerd als wij. Ik vermoed dat maar drie of vier mensen wisten wat er zou gebeuren.

De stunt is eigenlijk mislukt, want het was wel degelijk de bedoeling om het hele werk te versnipperen. Omdat dat niet gelukt is, is er nu een nieuw werk gecreëerd, dat zelfs een nieuwe naam kreeg: Love is in the Bin. De originele koper is nu dus eigenaar van een echt legendarische Banksy. Als je erover nadenkt, is het een moment van pure genialiteit. Een kritiek op de kunstwereld? Misschien. Maar ook een stunt waar alleen Banksy mee wegkomt en die hem nog meer op de kunstkaart zet. Zijn prints worden nu voor hogere prijzen verkocht en er lopen op dit moment tentoonstellingen van hem in Hongkong en Miami, die zeker niet zo veel volk zouden trekken als dit niet gebeurd was. Wel jammer voor Jenny Saville: haar record was niet het spectaculairste nieuws van de avond.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content