Ter verdediging van het bidet: waarom toiletpapier in de toekomst misschien overbodig wordt

© iStock

We gebruiken het dagelijks maar we staan er nooit bij stil: toiletpapier blijkt niet bepaald hygiënisch en is ook nog eens bijzonder agressief voor het milieu. Is het bidet een oplossing?

De uitvinders van het wiel en het warm water zijn onderdeel van onze populaire cultuur en allicht bedank je Hij Die Dafalgan Op De Markt Bracht ook veelvuldig, maar sta je ooit stil bij toiletpapier? Het toiletpapier zoals we dat vandaag kennen – een rol individuele aan elkaar gehechte velletjes op een kartonnen koker- bestaat immers nog niet zo lang.

Fysieke barrière tussen lichaam en het afval dat het produceert

Pas in 1890 kregen de ondernemende broers Clarence en Irvin Scott het lumineuze idee om de mens massaal te voorzien van dit comfort en werkten ze zo mee aan een “standaardisering van algemene hygiëne”, aldus microbioloog en patholoog Philip Thierno aan New York Magazine. “Daarvoor werd zowat alles gebruikt om je anus mee te reinigen: gras, pels, maïsbladeren, sneeuw en zelfs schelpen of gewoon de handen.”

Toch is de revolutionaire uitvinding van de Scotts misschien helemaal geen lang leven beschoren. Volgens David Praeger, auteur van Poop Culture: How America Is Shaped by Its Grossest National Product, is toilet papier helemaal niet de meest hygiënische manier om jezelf proper te maken na een grote boodschap. “Als er een vogel op je arm poept, ga je het dan gewoon afvegen met een papieren zakdoekje of ga je je arm wassen met water en zeep?” argumenteert Praeger in Science of Us. “WC-papier vormt meer een psychologisch comfort dan dat het echt bijdraagt in onze reinheid. Het is een manier om een barrière te vormen tussen ons lichaam en het afval dat het produceert.”

Een sleutelrol in groene technologie

Het gaat bovendien niet enkel om je eigen hygiëne, maar om die van anderen. BioRelief meldt dat ongeveer 80% van alle infectieziektes wordt verspreid via simpel menselijk contact en onze handen. Ben jij er wel zo zeker van dat iedereen de handen wast na een toiletbezoek?

En dan is er natuurlijk ook nog de kwestie van het milieu. Justin Thomas, redacteur van de website metaefficient.com vindt zelfs dat bidets een sleutelrol spelen in onze overschakeling naar een meer “groene” levensstijl en techonologie, net omdat ze toiletpapier bannen.

Per dag worden er namelijk meer dan 80 miljoen rollen toiletpapier geproduceerd. Een doorsnee gezin doet ongeveer 5 dagen met 1 rol toiletpapier en dagelijks wordt er maar liefst 22000 kilometer aan toiletpapier door het toilet gespoeld. Volgens Scientific America gebruiken de inwoners van de Verenigde Staten alleen al zo’n 36 miljard rollen toiletpapier per jaar. En hoewel bomen volgens sommigen geen enkele andere bestemming hebben dan gekapt te worden, is het hallucinant om te beseffen hoeveel kostbare natuurlijke resources we letterlijk en figuurlijk gewoon door het toilet spoelen.

Waterverspilling?

Enter het bidet, de laaghangende wastafel die je onder meer in Italië en Aziatische landen naast ieder toilet kunt vinden. Een kraantje op toepasselijke hoogte zorgt ervoor dat je jezelf grondig schoon kan maken zonder dat je papier moet verspillen.

Mopperaars werpen op dat een bidet dan weer bijdraagt aan waterverspilling, maar het Amerikaanse bidetproducent Biolife Technologies argumenteert dat een bidet per beurt gemiddeld maar een halve liter water verbruikt, terwijl een toilet doorspoelen al snel 8 liter kan kosten. Bovendien heb je voor de productie van toiletpapier ook water nodig: Lloyd Alter van de website treehugger.com berekende dat er 140 liter water nodig is om 1 rol toiletpapier te maken, om nog maar te zwijgen van de liters bleekmiddel die eraan te pas komen. Bovendien oefenen de proppen toiletpapier veel druk uit op onze riolering, waterzuiveringsinstallaties en bewateringssystemen voor landbouw.

Warm water, een blazer en een aangenaam geurtje

Om onze toiletbehoeften helemaal eco-oké te maken zouden we ervoor moeten zorgen dat het bidet ingebouwd is in ons toilet, zodat we niet moeten doorspoelen en vervolgens nog eens extra reinigen. Metaefficiënt rapporteert dat zo’n 60 percent van alle Japanse huishoudens tegenwoordig een high-end toilet met ingebouwd reinigingssysteem bezit.

Je kiest zelf hoe hard, hoe warm en hoe veelvuldig de waterstraal is die je schoon moet maken, en achteraf wordt je ook nog eens netjes drooggeblazen en wordt er een aangenaam geurtje verspreid – dat alles terwijl je niet eens in een onhandige squatpositie moet hurken. Hoewel de toiletten behoorlijk prijzig zijn (je hebt versies van 450 euro, maar evengoed van 8000 euro ) vallen ze blijkbaar wel in de smaak bij de upperclassers van de maatschappij, getuige dit trendstuk van de New York Times .

Het is bijna onoverkomelijk dat de trend na verloop van tijd ook naar ons land zal komen overgewaaid (hallo raw food, retinol en cronut), al hopen we dat de energievretende snufjes tegen dan achterwege gelaten worden en er meer betaalbare alternatieven op de markt zijn Tenzij je even berekent hoeveel je de komende jaren zou kunnen besparen op toiletpapier natuurlijk…

Partner Content