Tentoonstellingen vieren 70 jaar sterfdatum Piet Mondriaan

© Gemeentemuseum Den Haag

In 2014 is het precies zeventig jaar geleden dat Piet Mondriaan in New York overleed. Het Gemeentemuseum Den Haag wijdt een tentoonstelling en publicatie aan de Nederlandse kunstschilder. Singer Laren exposeert dan weer kunst die gekend stond onder de term ‘Made in Laren’, waar ook Mondriaan onder valt.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

In 2014 is het precies zeventig jaar geleden dat Piet Mondriaan in New York overleed. Het Gemeentemuseum Den Haag wijdt een tentoonstelling en publicatie aan de Nederlandse kunstschilder. Singer Laren exposeert dan weer kunst die gekend stond onder de term ‘Made in Laren’, waar ook Mondriaan onder valt.
In het Gemeentemuseum Den Haag kunnen bezoekers de expo ‘Mondriaan en het kubisme • Parijs 1912-1914’ nog tot 11 mei gaan bekijken. Verbonden aan de tentoonstelling wordt er ook een gelijknamig boek uitgegeven dat werd geschreven door Hans Janssen.

Het museum in Den Haag beheert de grootste Mondriaancollectie ter wereld. In het kader van dit Mondriaanjaar toont het museum hoe groot de invloed was van zijn periode in Parijs op zijn werk. De kunstschilder mat er zich met internationale kunstenaars en wilde zijn eigen werk vernieuwen.

In het bijhorende gepubliceerde boek krijgen we te zien hoe eigenzinnig dit nieuwste werk van Mondriaan was en hoe divers de werken zijn die onder de noemer kubisme vallen. De doorwerking van het kubisme in Nederland wordt ook in kaart gebracht in dit werk. Het rijk geïllustreerde boek vergelijkt Nederlandse kunstenaars als Sluijters, Toorop, Schelfhout, Gestel en Van Heemskerck, die voelden dat in het kubisme iets schuil ging, met de diverse aanvoerders van het Frans kubisme, kunstenaars als Picasso, Braque en Léger.

Praktisch Gemeentemuseum Den Haag
Stadhouderslaan 41
2517 HV Den HaagTot en met 18 mei kan u dan weer terecht in Singer Laren voor ‘Mauve tot Mondriaan • Made in Laren’. In deze expo worden de bezoekers ondergedompeld in de wereld van de kunstenaarskolonie Laren-Blaricum. Experimenteerdrift en avant-garde staan hier voorop. Emke Raassen-Kruimel en Caroline Roodenburg-Schadd voorzagen een boek over hetzelfde onderwerp met illustraties en essays.

In de periode 1880-1930 was Laren een bruisende kunstenaarskolonie. Haagse School-schilders trokken naar het pittoreske Laren en Blaricum om het onbedorven boerenbestaan vast te leggen. Het grote succes van deze schilderijen trok kunstenaars uit binnen- en buitenland naar het Gooi. Zo waren de schilderijen van Anton Mauve waren erg succesvol in Amerika. Zo ontstond de term ‘Made in Laren’.

Ook de beroemde Duitse impressionist Max Liebermann trok gedurende vier zomers naar Laren om te schilderen. Tegelijkertijd werd de kunstenaarskolonie vanaf 1900 ook een broedplaats van vernieuwing. Kunstenaars als Jan Sluijters, Gustave de Smet, Bart van der Leck en Piet Mondriaan verbeeldden de traditionele onderwerpen op een geheel innovatieve manier. Achtereenvolgens wisselden symbolisme, pointillisme, luminisme, expressionisme en uiteindelijk totale abstractie elkaar af in de kolonie. (LP)

Praktisch
Singer Laren
Oude Drift 1,
1251 BS Laren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content