Tentoonstelling Christophe Coppens geopend

De tentoonstelling ‘Everything is local, landscape part 1’ van de Belgische accessoireontwerper Christophe Coppens is geopend in het ‘Museum Boijmans van Beuningen’ in Rotterdam.

De tentoonstelling ‘Everything is local, landscape part 1’ van de Belgische accessoireontwerper Christophe Coppens is geopend in het ‘Museum Boijmans van Beuningen’ in Rotterdam. Christophe Coppens, bekend bij het grote publiek als hoedenmaker en hofleverancier, zet definitief zijn stappen in de wereld van de kunst. Na een carrière van 21 jaar als ontwerper voor zowel zijn eigen label, als voor andere ontwerpers, besloot Coppens op 5 mei vorig jaar te stoppen met zijn activiteiten in de mode. In ruil stort de Belg zich vandaag resoluut op zijn andere passie: kunst.

“Ik had jaren het gevoel dat ik tussen twee werelden hing. Je kan geen goed kunstenaar zijn met de mentaliteit van een modeontwerper”, aldus Coppens aan Knack Weekend. De tentoonstelling gebeurde in opdracht van ‘Han Nefkens Fashion on the Edge’ en bood Coppens een houvast om de zware periode achter zich te laten. Het is tevens niet de eerste keer dat Coppens samenwerkt met Nefkens. Eerder in 2008 ontving Coppens de ‘Han Nefkens Fashion Award’, een prijs die tweejaarlijks wordt uitgereikt aan ontwerpers die zich bewegen op het grensgebied tussen mode en kunst. Al heeft Coppens deze grens vandaag resoluut overschreden.

Inspiratie

Het achtergrondverhaal van Coppens loopt als een rode draad door de hele tentoonstelling. Het verleden was dan ook een belangrijke inspiratiebron voor deze expositie: agenda’s, brieven en andere persoonlijke spullen die herinneren aan zijn periode als ontwerper, werden gebruikt in dit project. Zelfs kostuumvesten uit het verleden werden verknipt om het keerpunt duidelijk te maken. Zo kon Coppens een volledig nieuwe identiteit aanmeten als kunstenaar. Het verhaal werd echter omgevormd tot een positieve noot, waardoor er van een negatieve gedachtegang in het werk geen sprake is. “Ik was ontroerd door het achtergrondverhaal, maar ook zeker door de hoop. Het werk is helemaal geen somber werk, het is toegankelijk voor iedereen”, aldus Han Nefkens. (ADC)

Coppens koos om te werken met keramiek. De tentoonstelling ‘Everything is local, landscape part 1’ loopt van 9 maart tot en met 2 juni 2013 in het Rotterdamse Museum Boijmans van Beuningen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content