Tampontaks afgeschaft: tampon en maandverband niet langer luxeproduct

Tampons en maandverband niet langer een luxeproduct: tampontaks wordt afgeschaft © istock

De ministerraad schaft de tampontaks af. Het btw-tarief voor tampons en maandverbanden zakt van 21 procent tot 6 procent. ‘Het zijn nu eenmaal basisproducten, geen luxeproducten’, laat minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) weten aan Het Nieuwsblad.

Consumentenorganisatie Test-Aankoop en het collectief Belgisch en Regelvrij ijverden al lang om de tampontaks af te schaffen, omdat die een ‘frappant voorbeeld van discriminatie’ is. De kogel is nu eindelijk door de kerk. Het ontwerp van koninklijk besluit verhuist nog voor advies naar de Raad van State, waarna de ministerraad definitief het licht op groen kan zetten.

Elf jaar geleden lag het vraagstuk al op tafel.

Elf jaar geleden lag het vraagstuk al op tafel. Toen beloofde toenmalige financiënminister Didier Reynders (MR), nadat SP.A-Kamerlid Maya Detiège het onrecht had aangekaart, dat de ’tampontaks’ zou aangepakt worden.

‘De finale beslissing door de ministerraad heeft enige tijd op zich laten wachten, maar ik ben tevreden dat we dit voorstel nu eindelijk omzetten in de realiteit’, aldus minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA).

Ondanks het feit dat vrouwen gemiddeld vier dagen per maand ongesteld zijn, en tijdens die vier dagen zo’n 24 tampons of maandverbanden gebruiken, stonden de hygiënische producten bij de Belgische regering nog steeds opgetekend als ‘luxeproducten’. Daarom werden ze aan 21 procent belast.

België, laatbloeier

België was een van de weinige EU-landen waar er zoveel btw betaald moest worden op vrouwelijke hygiëneproducten. Twee jaar geleden werd in Frankrijk al beslist om de btw te verlagen naar 5,5 procent. Het kan zelfs nog beter: in Ierland en Canada betalen vrouwen géén taks op tampons en maandverband.

Zes procent btw

Vanaf volgend jaar zullen vrouwen in België nog maar 6 procent btw moeten betalen op tampons, maandverbanden, inlegkruisjes en de menstruatiecup.

Vanaf volgend jaar zullen vrouwen nog maar 6 procent btw moeten betalen op tampons, maandverbanden, inlegkruisjes en de menstruatiecup.

‘Natuurlijk beseffen we bij Belgisch en Regelvrij / Belges et Culottées dat het percentage van de taks niet heel veel zal veranderen voor de prijs van een doos hygiënische beschermingen, maar het is een stap in de goede richting: dit is alweer een beetje minder discriminatie op basis van het (vrouwelijk) geslacht’, klonk het eerder in een opiniestuk van Belgisch en Regelvrij.

De afschaffing van de tampontaks zou de schatkist 13,4 miljoen euro kosten. Op lange termijn is het zeker voelbaar in de portemonnee van de vrouw. Gemiddeld gebruikt een vrouw zo’n veertig jaar lang tampons of maandverbanden.

Belgisch en Regelvrijhttps://www.facebook.com/belgischenregelvrij/https://www.facebook.comFacebook1

Geplaatst door Belgisch en Regelvrij op woensdag 10 mei 2017

rich1.0https://www.facebook.com/belgischenregelvrij/posts/1384614578301651552

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content