Tachtig procent van de adolescenten beweegt te weinig

© Getty Images

Onze sedentaire levensstijl is nefast voor de gezondheid van jongeren. Dat blijkt uit een wereldwijde studie van de Wereldgezondheidsorganisaitie (WHO).

Niet genoeg bewegen is niet alleen schadelijk voor de gezondheid, maar ook voor de ontwikkeling van de hersenen en de sociale vaardigheden. Dat stelt de WHO. Volgens de organisatie moeten jongeren per week zeven uur gemiddeld of intens bewegen om er op lange termijn de vruchten van te plukken.

Om daaraan te geraken, is er echter nog aan de winkel. Op het moment van het onderzoek, in 2016, gaf 81 procent van de adolescenten aan minder dan een uur per dag actief te zijn. Doel van de Wereldgezondheidsorganisatie is om dat aantal tegen 2030 terug te dringen tot 70 procent.

Jongens vs meisjes

Oorzaak van de inactiviteit ligt volgens de WHO-experten bij de elektronische revolutie. Die heeft er voor gezorgd dat de bewegingspatronen van adolescenten zijn veranderd. ‘We worden nu meer aangemoedigd om te zitten’, verklaart WHO-onderzoeker Leanne Riley. Tussen 2001 en 2016 daalde het aandeel van inactieve adolescenten slechts met 2,5 procentpunt.

Terwijl jongens iets sportiever werden, doen de meisjes het wereldwijd net slechter dan vijftien jaar geleden. Die genderkloof is gelinkt aan bepaalde culturele obstakels. ‘In sommige scholen zijn er bijvoorbeeld geen kleedkamers voor meisjes’, aldus Riley.

Uit het rapport blijkt dat de jongeren het minst actief zijn in rijke landen in het oosten van Azië, terwijl de jongens in rijke Westerse landen en meisjes in Zuid-Aziatische landen het meest bewegen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content