Studie: waar worden mannen en vrouwen (niet) graag aangeraakt?

© iStock

Begroet jij vrienden, familieleden of mensen die je amper kent met fysieke aanrakingen? In sommige landen hebben inwoners geen problemen met een kus of knuffel terwijl anderen met moeite een handdruk verdragen. Ontdek waar ze fysiek contact schuwen of verwelkomen. Ook het verschil tussen mannen en vrouwen wordt besproken.

Een nieuwe studie van de Universiteit van Oxford en de Finse universiteiten van Aalto en Turku gaat na of mannen en vrouwen uit vijf verschillende landen dezelfde probleemzones ervaren op gebied van aanrakingen en of de sociale band tussen mensen hierin een rol speelt.

Er werd gevraagd aan proefpersonen uit Finland, Frankrijk, Italië, Rusland en het Verenigd Koninkrijk om aan te duiden op welke plekken ze aangeraakt willen worden door vrienden, familieleden, romantische partners, kennissen en vreemden.

Mannen versus vrouwen

Professor Robin Dunbar, verbonden aan de Universiteit van Oxford, vond het verrassend dat mannen minder graag aangeraakt worden dan vrouwen. Zo duidden heel wat mannen de achterkant van hun hoofd aan als taboezone. In lijn met de verwachtingen van de studie, worden vrouwen het minst graag aangeraakt door vreemden.

Studie: waar worden mannen en vrouwen (niet) graag aangeraakt?
© –

Nationale verschillen

Britten worden het minst graag aangeraakt en Finnen het liefst. Van de vijf onderzochte landen prijken de inwoners van Frankrijk op de tweede plaats, na Finland. De Russen worden dan weer liever aangeraakt dan Italianen.

Studie: waar worden mannen en vrouwen (niet) graag aangeraakt?
© –

Sociale relaties

‘De resultaten wijzen erop dat aanrakingen een belangrijke rol spelen in het onderhouden van sociale relaties. Hoe meer plezier je haalt uit bepaalde aanrakingen, hoe selectiever we zijn inzake wie deze plaatsen mag aanraken,’ aldus onderzoeker Juulia Suvilehto van de Aalto Universiteit.

Wat je vooral moet onthouden, is dat je weinig mis kan doen met een handdruk tijdens het ontmoeten van mensen. Kussen of knuffelen bewaren we beter voor vrienden en familie. De onderzoekers concluderen dat de emotionele band tussen individuen nauw verbonden is met de wens om al dan niet aangeraakt te worden door elkaar.

Dit is interessant voor verdere studies naar het mechanisme van het opbouwen en onderhouden van relaties met behulp van non-verbale interactie. Positieve emoties gaan immers gepaard met bepaalde aanrakingen. ‘Aanrakingen zijn universeel. Zelfs in dit tijdperk van sociale media en mobiele communicatie, speelt fysiek contact een rol in de relaties van mensen,’ besluit Dunbar.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content