Studie naar anticonceptie voor mannen relatief succesvol, maar vroeg afgebroken wegens mood swings

© Getty Images/iStockphoto

Een recente studie heeft een methode voor mannelijke anticonceptie gevonden die bijna zo effectief is als anticonceptie die op de markt is voor vrouwen. Helaas moest de studie vroegtijdig worden afgebroken, omdat deelnemers klachten hadden over hun humeur.

Tijdens de studie kregen driehonderdtwintig mannen hormoneninjecties, die het mannelijke reproductiesysteem tijdelijk afsluiten. De behandelingen hadden een relatief groot succes. Alle deelnemers waren tussen de 18 en 45 en gebruikten de hormonencocktail om zwangerschap te vermijden in hun vaste relatie. De hormonen die ze toegediend kregen, zijn progestageen en testosteron.

Behoorlijk succesvolle resultaten

In 96% van de gevallen was het effectief. Professor Richard Anderson, een van de onderzoekers, zei het volgende over de studie: ‘Als je het met andere omkeerbare methodes vergelijkt, werkt deze methode beter dan het condoom en bijna zo goed als de pil.’

Bijwerkingen

De studie kon echter niet volledig worden afgerond, omdat er twintig proefpersonen uit de studie stapten. Ze klaagden over humeurschommelingen, een toegenomen libido, acne en andere vervelende bijwerkingen. Dat klinkt misschien weinig, maar de onderzoekers gaven zelf aan dat de gevallen van milde tot middelmatige stemmingswisselingen toch in acht genomen moeten worden. De bijwerkingen klinken erg gelijkaardig als de bijwerkingen die sommige vrouwen rapporteren na het nemen van de anticonceptiepil.

Commercialiseren

Researcher Richard Anderson blijft echter positief en gelooft dat de methode een ‘grote stap voorwaarts is.’ Over de bijwerkingen zei hij dat de meeste mannen die deze bijwerkingen ervoeren, rapporteerden over milde klachten en dat er niet veel mannen zich echt terugtrokken uit de studie.

Om het product te commercialiseren, moeten er nieuwe studies gedaan worden. Bovendien is de hormonencocktail moeilijk in pilvorm te gieten, aangezien deze hormonen snel verwerkt worden door de lever. De onderzoekers plannen daarom een vervolgstudie, waarbij de proefpersonen een gel krijgen die ze iedere ochtend op hun borstkast moeten smeren.

Bronnen: De studie ‘Efficacy and Safety of an Injectable Combination Hormonal Contraceptive for Men‘, The Guardian en Broadly.

(LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content