Studie: helft vrouwen in Verenigd Koninkrijk seksueel geïntimideerd op werk
Het onderzoek Still just a bit of banter?, waarvoor 1.553 vrouwen uit het Verenigd Koninkrijk ondervraagd werden, gaf aan dat maar liefst 52 % ongewenst seksueel gedrag ervaarde op het werk. Bij jongere vrouwen steeg dat aantal zelfs naar 63 %.
Meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen maakte al mee dat er ongewenste seksueel getinte moppen, opmerkingen of avances werden gemaakt. In de leeftijdscategorie van 16 tot 24 jaar was dat in dit onderzoek zelfs 63%.
Een op acht vrouwen gaf aan ongewenst aangeraakt te zijn aan de borsten, achterwerk of geslachtsdelen of dat collega’s hen wouden kussen op het werk. De auteurs van de studie wijzen erop dat al deze gevallen onder het wettelijk kader van aanranding vallen. Een procent zei te zijn verkracht of ernstige seksuele agressie te hebben ondervonden op de werkvloer.
“Maar een plagerijtje”
Zoals wel vaker zijn de daders geen onbekenden voor de slachtoffers, integendeel. Een vijfde van diegenen die op het werk waren lastiggevallen, zeggen dat dat door hun baas was of door iemand anders die hoger op de bedrijfsladder staan dan zijzelf.
Mede daardoor worden ook heel wat feiten niet aangegeven: slechts een vijfde van de vrouwen meldde de incidenten bij hun werkgevers. De overige 80 % deed dat niet uit angst de relaties op het werk te schaden of niet serieus genomen te worden.
Heel wat seksueel getinte opmerkingen worden afgedaan als een plagerijtje (vandaar de titel van de studie, letterlijk “Nog steeds maar een plagerijtje?”), maar voor heel wat vrouwen komt dat niet zo over. Zo vertelde een van de deelnemers in de studie dat een vrouw op haar laatste dag moest horen van een collega dat “zijn grootste spijt was dat hij haar niet heeft kunnen verkrachten in de voorraadkamer voor ze vertrok”. Door eerdere opmerkingen was de vrouw in kwestie al maanden lang bang om zich daar te begeven.
Reactie
De studie laat behoorlijk wat stof opwaaien in het Verenigd Koninkrijk en verschillende prominenten reageerden al. Frances O’Grady van de Britse vakbond TUC, die de studie uitvoerde, stelde: “Laten we duidelijk zijn: seksuele intimidatie is ondermijnend, vernederend en kan een enorm effect hebben op de mentale gezondheid. Het heeft geen plaats in een moderne werkplek of in de algemene samenleving.”
Ook de woordvoerster van Labour zei geschokt te zijn door de uitkomst van het onderzoek. “Er is niets grappig aan het feit dat een op drie vrouwen gesubjectiveerd worden door ongepaste moppen van seksuele aard te maken wanneer zij gewoonweg hun job proberen te doen. De wet is duidelijk: seksuele intimidatie is discriminatie en daarom illegaal. Overtreders moeten de kracht van de wet voelen.”
Laura Bates, oprichter van het project Everyday Sexism, kaartte het verschil in perceptie en werkelijkheid aan: “Mensen zeggen dat er geen seksuele intimidatie meer is op de werkvloer. Die perceptie is er door de aanname dat mensen zich er niet meer aan wagen nu er gelijkheidswetten bestaan. Maar dit onderzoek toont aan dat er een gigantisch gat zit tussen die perceptie en de realiteit voor vrouwen.” (EK)
Bron: The Guardian
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier