Stijlvol solliciteren doe je zo

Uit een Brits onderzoek van Debenhams bij 2000 Human Resources managers blijkt dat grove stijlfouten bij vrouwen een sollicitatiegesprek behoorlijk kan beïnvloeden.


Solliciteren is een moeilijk en intensief karwei. Niet alleen je CV en gesprek moeten in orde zijn, ook je voorkomen is uiterst belangrijk. Een eerste indruk zegt namelijk meer dan duizend woorden en dus denk je best ook eens aan hoe je voor de dag komt. Uit een Brits onderzoek van Debenhams bij 2000 Human Resources managers blijkt dat grove stijlfouten bij vrouwen een sollicitatiegesprek behoorlijk kan beïnvloeden. De job van je leven gevonden? Neem geen risico’s en zorg ervoor dat je toekomstige werknemer oog heeft voor wat je te vertellen hebt, niet voor je loshangende naad.

Overtuig je toekomstige werkgever dat jij zijn witte raaf bent met deze make-uptips die zijn opgesomd naar belangrijkheid:


1. Afgebrokkelde nagellak


Zorg ervoor dat je nagels verzorgd of mooi gelakt zijn. Maar liefst 24% van de werkgevers interpreteert afgebeten nagels of afgebrokkelde nagellak als een slecht voorbereid en nerveus persoon.

2. Gespleten haarpunten

Een verzorgd kapsel met gezond uitziend haar is cruciaal om een goede indruk te maken. Sollicitanten met gespleten haarpunten kunnen gezien worden als lui en onverzorgd.

3. Uitgelopen mascara


Net voor je binnengaat op het sollicitatiegesprek check je de staat van je make-up nog eens. Een uitgelopen mascara associëren HR-managers namelijk met een feestbeest.

4. Fake gebruind kleurtje


Een te gebruinde huid in putje winter? Rekruteerders vermoeden hierbij dat je om de twee maanden een vakantie zult aanvragen. Pas dus op met de zelf bruinende crème en het zonnepoeder.

5. Zeer felle lippenstift


Een zeer kleurrijke en felle lippenstift mag dan wel een trend zijn deze zomer, toch draag je deze best niet tijdens een interview. Zo denken ze dat je te veel op macht belust bent.

6. Zeer fijne of getekende wenkbrauwen


Het is sowieso al zeer onaantrekkelijk en ook HR-managers zijn er niet dol op. Volgens hen kom je te arrogant en zelfverzekerd over.

7. Te veel parfum


Draag niet teveel parfum, want rekruteerders linken dat aan een aandacht ziek persoon. Zorg ervoor dat je een goede balans vindt want uit een Japans onderzoek blijkt dat een lekkere dosis parfum je zelfverzekerd maakt.

8. Lippenstift op de tanden

Je wordt als een slordig persoon bekeken wanneer er lippenstift op je tanden prijkt. Laat daarmee je gesprek niet afgelopen zijn.

9. Geen mascara


Niet alleen uitlopende mascara is slecht, ook door het niet dragen van mascara kom je niet goed over. Zo word je meteen in het hokje van de emotionele en onstabiele werknemer geplaatst.

10. Zeer zichtbare foundation

Je hebt duidelijk geen oog voor detail en dat is een afknapper bij je toekomstige werkgever.
Ben je een leek in het aanbrengen van foundation? Neem dan geen risico en bedek je imperfecties gewoon met een coverstick.

11. Valse schoonheidsvlek

Uit het onderzoek blijkt dat je oneerlijk wordt beschouwd als je een schoonheidsvlek wilt nabootsen. Je hebt heus wel een van de andere zeven schoonheden.

12. Perfecte make-up

Een volledig perfecte look duidt op een ambitieus persoon en die zou wel eens de plek van de baas willen innemen. Oppassen dus met een te perfect profiel.

Vijf kledingtips voor een geslaagde eerste indruk

Voor bepaalde beroepen kan het altijd wel wat losser maar respecteer toch de basis van een goede dresscode voor een sollicitatiegesprek.


– Trek iets aan waarin je je comfortabel voelt en toch zelfzekerheid uitspeelt.


– Een korte rok of een te diepe decolleté zijn nefast voor een professioneel gesprek.


– Kies best voor donkerblauwe of grijze kledij, zo straal je betrouwbaarheid en zakelijkheid uit.


– Vermijd open schoeisel en kies voor een mooie hak met de volledige hiel er nog aan weliswaar.


– Probeer zelf in te schatten of het nodig is om tatoeages en piercings te bedekken of te verwijderen. (JJ)

Bron: Intermediair

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content