Sterren over het moederschap: ‘We zijn compleet met of zonder kinderen’ & ‘perfectie is een illusie’

Cast van Bad Moms © GF

Beroemdheden zoals Jennifer Aniston en Kristen Bell zijn het grondig beu om afgerekend te worden op basis van hun gewicht en status als moeder of kinderloze vrouw. Bovendien is dit soort geroddel niet zo onschuldig als het lijkt, stellen ze.

Men vergeet wel eens dat sterren ook mensen zijn, met menselijke gevoelens en problemen. Sommigen beargumenteren hun kritiek op deze beroemdheden door te stellen dat ze gekozen hebben voor een leven in de spotlights en dus niet moeten klagen over de paparazzi en onophoudelijke commentaar op hun levenskeuzes.

Sterren versus stervelingen

Zelfs al geloof je dat dat je het recht geeft om sterren continu te beoordelen, moet je nadenken over welke invloed dit heeft op de modale mens. Zij die de roddelboekjes lezen, zij die op Twitter de gemene kritiek zien of zij die zonder ernaar te zoeken objectiverende commentaren zien passeren, slaan deze informatie onbewust op.

Een schijnbare onschuldige roddel over een Hollywoodster beïnvloedt ook het algemene denken.

In deze informatiemaatschappij worden we om de oren geslagen met kritiek, die we helaas ook toepassen op ons eigen leven. Als de sterren slechte vrouwen of moeders zijn omdat ze niet kunnen afvallen of niet naar iedere voetbalwedstrijd van hun kinderen kunnen gaan; zijn wij, de gewone stervelingen, dan even slecht bezig? Een schijnbare onschuldige roddel over een Hollywoodster beïnvloedt op die manier het algemene denken en sluipt zo onze eigen leefwereld binnen.

Roddels en realiteit

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston© Reuters

In een blogpost voor de Huffington Post waarschuwt actrice Jennifer Aniston voor dit soort roddels. Ze begint met te stellen dat ze niet zwanger is en dat ze het beu is dat de roddelpers foto’s van haar verspreidt waar ze er zwanger uitziet om vervolgens aan te nemen dat er een baby onderweg is voor haar en haar echtgenoot.

‘De objectivering en bekritisering die vrouwen moeten ondergaan is absurd en zorgwekkend. De manier waarop ik word afgebeeld door de media is simpelweg een reflectie van hoe we vrouwen in het algemeen portretteren. We worden afgerekend op ons uiterlijk en dat uiterlijk moet voldoen aan het standaardidee van schoonheid’, schrijft de actrice.

De manier waarop ik word afgebeeld door de media is een reflectie van hoe we vrouwen in het algemeen portretteren. – Jennifer Aniston

Vervolgens wijst ze erop dat door dit soort roddels en kritieken te verspreiden, er een onbewuste afspraak wordt gemaakt dat het oké is om vrouwen op die manier te objectiveren. ‘Jonge meisjes worden ingepeperd dat ze niet mooi zijn als ze niet slank zijn of de looks hebben van een supermodel. Ze worden al van jongs af aan geconditioneerd door celebrity nieuws dat vrouwen op een ontmenselijkte manier mogen beschreven worden.’

Waardeoordeel

Aniston stelt dat naast mooi en dun, vrouwen ook gelukkig getrouwd moeten zijn om te voldoen aan het beeld van de perfecte vrouw dat sommige media en fora verspreiden. En bij een succesvol huwelijk horen ook kinderen. Daar knelt het schoentje. Aniston heeft op haar 47-jarige leeftijd geen kinderen en dat is volgens verschillende bronnen een smet op haar gelukkige huwelijk met Justin Theroux. ‘We beoordelen vrouwen op hun status van echtgenote en moeder. Laat me duidelijk stellen: We zijn compleet met of zonder partner, met of zonder kind. We mogen zelf bepalen wat mooi is aan onszelf. Die beslissing is er een die we zelf mogen maken’, klinkt het.

De cast van Bad Moms
De cast van Bad Moms © GF

Bad moms do it well

Maar ook vrouwelijke sterren – en vrouwen in het algemeen – mét kinderen worden nauwlettend in de gaten gehouden en bekritiseerd op basis van iedere zogenaamde misstap die ze maken.

De cast van ‘Bad Moms’, een komedie over een groepje moeders die het beu zijn om 24/7 de perfecte mama te moeten zijn, spreekt zich in verschillende interviews uit over de perikelen van een moeder anno 2016. ‘Het overaanbod aan informatie over hoe je een goede ouder moet zijn’, is het unanieme antwoord op de vraag waarom het moderne moederschap zo moeilijk is. Niet alleen zie je door dit overaanbod de bomen niet meer door het bos, je voelt ook een constante druk van buitenaf om een goede moeder te zijn.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Daar heeft Kristen Bell genoeg van. ‘Als je naar buiten wandelt met je kinderen en bezorgd bent dat mensen je zullen bekritiseren, dan zal je je bekritiseerd voelen. Maar er zijn zoveel moeders op deze wereld en de grote meerderheid ervan wil helemaal geen oorlog voeren over wie de perfecte moeder is. Ik ben geen goede moeder, ik ben geen slechte moeder, ik ben gewoon wie ik ben en ik doe mijn best. Als ik eens faal, is dat oké.’

Extra kilo’s

Kristen Bell verloor het extra gewicht dat ze opstapelde tijdens haar zwangerschappen heel traag. Ongeveer een jaar had de ster nodig om terug op haar normale gewicht te komen. ‘En dan? Als ik naar de extra huid op mijn buik kijk, zie ik een herinnering aan het wonderbaarlijke dat ik gedaan heb. Het is een herinnering aan het feit dat ik een superheld ben, en ik ben er trots op’, vertelt ze aan Today.com.

Als ik naar de extra huid op mijn buik kijk, zie ik een herinnering aan het wonderbaarlijke dat ik gedaan heb. – Kristen Bell

Met de blogpost van Jennifer Aniston en de film Bad Moms in de pijplijn laat Hollywood ons niet alleen nadenken over de manier we sterren bekritiseren, maar ook over hoe we vrouwen in het algemeen objectiveren en bekritiseren. Een positieve evolutie. (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content