Sterren domineren najaarsoffensief van Mario Testino

© Alex Bramall

’s Werelds bekendste mode- en portretfotograaf zet het najaar in met een nieuw boek, overzichtstentoonstellingen en een eigen stichting.

’s Werelds bekendste mode- en portretfotograaf zet het najaar in met een nieuw boek, overzichtstentoonstellingen en een eigen stichting.

Campagnes voor modehuizen als Versace en Gucci, modereportages uit Vogue en W Magazine en snapshots van Tom Ford en andere iconen: ze vallen allemaal te bewonderen in Mario Testino: Private View (Taschen, 49,99 euro), het nieuwste koffietafelboek van ’s werelds bekendste mode- en portretfotograaf.

Maar het grootste deel van de driehonderd pagina’s tellende uitgave beslaan de talloze studioportretten die Testino de voorbije dertig jaar maakte. Zo prijken Hollywoodacteurs als George Clooney, Brad Pitt en Nicole Kidman naast popartiesten als Elton John, Jennifer Lopez en Lady Gaga. Van Testino’s vele portretten van Madonna werd onder meer de hoes van het album Ray of Light (1998) opgenomen.

Royalty

Het boek is niet het enige nieuwtje rond Testino, aan wie dit najaar voor het eerst solotentoonstellingen gewijd worden op Amerikaanse bodem. Het Museum of Fine Arts in Boston stelt vanaf 31 oktober zelfs twee Testino-expo’s voor: In Your Face (tot 3 februari 2013), met 125 portretfoto’s van rocksterren, acteurs en ander bekend volk, en British Royal Portraits (tot 16 juni 2013), dat focust op Testino’s talrijke (officiële) portretten van onder meer Queen Elizabeth en prinses Diana. Ook de officiële verlovingsfoto’s van prins William en Kate Middleton uit 2010 kunnen uiteraard niet ontbreken.

Thuisblijvers met een zwak voor royalty kunnen als troost Mario Testino: Private View in huis halen. Ook daarin is een apart luik aan de leden van het Britse koningshuis gewijd.

Stichting

Testino, 57 jaar inmiddels, is de zoon van een Italiaanse vader en een Ierse moeder en heeft de Peruviaanse nationaliteit. Hij wilde als kind priester worden, maar studeerde uiteindelijk economie aan de universiteit van zijn geboortestad Lima. In 1976 trok hij naar Londen, waar hij zich omschoolde tot fotograaf en zich ook definitief vestigde.

De man behield echter een nauwe band met zijn geboortestad. Zo opende hij er deze zomer de Asociación Mario Testino of MATE, een stichting die Peruviaanse kunstenaars op de kaart moet zetten en tegelijk het toerisme in Lima wil aanwakkeren. De stichting werd ondergebracht in een negentiende eeuws pand in de buitenwijk Barranco en vormt ook een permanent tentoonstellingshuis voor Testino’s eigen werk.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content