Stephan Vanfleteren en Pierre Kompany openen Rode Duivels-expo

© Wim Denolf

In de Brusselse Botanique werd de aftrap gegeven van Les Diables/De Duivels (MMXIV), een tentoonstelling met portretten van de nationale voetbalploeg.

In de Brusselse Botanique werd de aftrap gegeven van Les Diables/De Duivels (MMXIV), een tentoonstelling met portretten van de nationale voetbalploeg.

“De Rode Duivels moeten momenteel zowat de moeilijkst bereikbare mensen van het land zijn”, vertelde fotograaf Stephan Vanfleteren op de persconferentie in de Brusselse Botanique. “Ze zijn amper in het land, en als dat het geval is, trekt iedereen aan hun mouw. Logisch dat de Belgische Voetbalbond hen zoveel mogelijk afschermt.”

Gisterenavond opende de Belgische topfotograaf in het West-Vlaamse provinciedomein Raversijde al de tentoonstelling Atlantic Wall, waarvoor hij in 2013 en 2014 langs de gelijknamige verdedigingslinie van WOII reisde, van Frankrijk tot Noorwegen. Een dag later volgt in de Botanique dus Les Diables/De Duivels (MMXIV), een portrettenreeks met de 26 spelers van de Belgische nationale voetbalploeg. Daniel Van Buyten, Thomas Vermaelen en Nacer Chadli met blote torso, Christian Benteke met Kevin De Bruyne op de rug, Axel Witsel met engelenvleugels: Vanfleteren portretteerde ze van hun meest heroïsche en viriele kant, al schemert hier en daar ook een vleugje kwetsbaarheid door.

Uithangbord

“Topsporters zijn voor elke fotograaf een dankbaar onderwerp”, vertelde Vanfleteren tijdens een interview. “Ze kennen hun lichaam door en door, en bovendien tonen ze het nog graag ook. Ze werken voortdurend aan hun fysiek, en dus stralen ze ook veel zelfvertrouwen uit. Alleen daarom wilde ik graag iets met de Rode Duivels doen. Toch wilde ik meer tonen dan wat spierbundels op het toppunt van hun kunnen. Deze expo en het boek MMXIV zijn ook een eerbetoon aan het jongste en meest multiculturele elftal uit onze vaderlandse geschiedenis. Al die verschillende huidskleuren waren prachtig om mee te werken, maar in de ploeg hebben ze geen belang – iedereen werkt naar hetzelfde doel toe. In die zin vormen de Rode Duivels een prachtig uithangbord voor België.”

Gladiatoren

Vincent Kompany, wiens vader Pierre zijn trots niet wegstopte op de persconferentie in de Botanique, stond vorig jaar al voor de camera van Vanfleteren. De fotograaf – naar eigen zeggen meer een wielerman – portretteerde toen een hele reeks jonge en oude voetbalgoden van RSC Anderlecht voor de luxe-editie van een supportersboek. “Als je met die mannen in de donkere spelerstunnel van de kleedkamer naar het stadion loopt, en dan plotseling op het helverlichte veld terecht komt, voor de ogen van duizenden juichende supporters, dan lijkt het alsof je op de set van Gladiator staat”, vertelde Vanfleteren ons toen. “In mijn ogen zijn voetballers ook de gladiatoren van vandaag.”

Wim Denolf

Expo tot 17 augustus in de Botanique, Koningsstraat 236, 1210 Brussel. Info: 02 218 37 32, www.botanique.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content