Starten met lopen niet zonder risico

Heel wat beginnende lopers vergalopperen zich, met blessures tot gevolg.

Loopprogramma’s zoals Start to Run zijn een onverhoopt succes gebleken. Maar heel wat beginnende lopers vergalopperen zich, met blessures tot gevolg.

Nederlands en Belgisch onderzoek heeft aangetoond dat 20 tot 30 procent van de beginnende lopers geblesseerd raakt. De helft tot 75 procent van alle loopkwetsuren zijn overbelastingsletsels. Die ontstaan doordat de loper ofwel te zwaar oefent voor zijn huidige conditie, niet voldoende oplet voor de eerste signalen van overbelasting, zijn trainingsschema niet aanpast aan de signalen, of te weinig variatie aanbrengt in zijn training.

Sportarts Sam Moustie is een fan van het Start-to-Run-programma: weinig initiatieven maakten al zo veel mensen warm om te sporten. Maar zijn ervaringen vertellen dat zelfs een licht loopprogramma soms te zwaar is. “Vooral mensen met overgewicht lopen een grote kans op overbelastingsletsels”, zegt Moustie. “Hoe zwaarder je bent, hoe meer je pezen en gewrichten belast worden.” Dikwijls is de conditie van deze mensen ook slecht, waardoor ze vlug in het rood gaan.

Moustie raadt aan om eerst een sport te zoeken met minder grote piekkrachten, zoals fietsen, zwemmen, fitness of krachttraining. “Daarna kan je naar een Start to Run-programma overstappen.”

Overigens vormen ook erg magere mensen een risicogroep. Zij hebben vaak weinig spieren, lichte botten en kwetsbare gewrichten en dus onder meer een grotere kans op stressfracturen.

Bron: Gezondheidsnet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content