Special 7 citytrips ligt in de winkel

De zeven steden die we u voorstellen zijn zonder de minste twijfel topbestemmingen.

Ik herinner me die landweg, diep in Wales. Het bord hadden we al van ver zien staan, maar zelfs als we naderden, konden we niet meer lezen dan “In de tijd van de Romeinen”, de volgende letters waren te klein. Dus klom ik over de prikkeldraad om dichterbij te raken. Vrij vertaald luidde de boodschap “In de tijd van de Romeinen, noch in de Middeleeuwen of daarna, is op deze plaats ook maar iets gebeurd.”

Een bizarre marketingtruc was dat, wellicht alleen gesmaakt door absolutestiltezoekers of liefhebbers van Britse humor. Normale toeristische diensten pakken het anders aan. Ze halen alles uit de kast om hun regio of stad aan te prijzen als wereldcentrum van geschiedenis, kunst, gastronomie, creativiteit en/of technologisch vernuft. De absolute toprating in deze business, de kers op de taart: een erkenning als werelderfgoed. Unesco geldt als het onbetwiste ratingbureau voor het toerisme. Een vermelding op De Lijst garandeert een stroom van bezoekers, de kleinste afwaardering is een nachtmerrie voor de sector.

En toch blijft die Unescolijst een gortdroge opsomming, niet poƫtischer dan de aandelentabellen in de beurskrant. Het echte reizen heeft dan ook weinig te maken met afturven van bestemmingen, maar met beleven, onderdompelen, bewonderen, proeven, flaneren, inademen.

De zeven steden die we u voorstellen, New York, Londen, Barcelona, Parijs, Berlijn, Istanbul en Amsterdam, zijn zonder de minste twijfel topbestemmingen, vrienden van Unesco. Maar we snuffelen ook rond de monumenten en lopen zijstraatjes in. Per stad rollen we een rode draad uit. Jean-Paul Mulders volgt de resten van de Muur, dwars door Berlijn. In Londen neemt Elke Lahousse de tram naar het oosten, waar in augustus de Olympische Spelen beginnen.

In New York steekt Jacqueline Goossens de Brooklyn Bridge over, naar het minder bekende hapje van The Apple. Dirk Vermeiren ziet hoe de T1, de tram tussen de Bosporus en de luchthaven, de merkwaardigste buurten van Istanbul aaneenrijgt. In Barcelona slentert Wim Denolf langs de vloedlijn, van strand naar strand, elk met een eigen publiek. In Parijs fietst Jesse Brouns twee lussen door vergeten stadsdelen. En in Amsterdam trekt Piet Swimberghe op kroegentocht, langs eeuwenoude etablissementen.

Zeven rode draden, zeven suggesties, waar u als bezoeker naar hartenlust variaties op kunt bedenken. Want de eerste toerist die alles heeft gezien in zo’n wereldstad moet nog geboren worden.

Ignace Van Nevel, eindredacteur Knack Weekend

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content