Spaghetti met Annie Leibovitz

De beroemde fotografe Annie Leibovitz maakte een kalender voor espressomerk Lavazza.

Met Annie Leibovitz: Life through a lens, de documentaire die zus Barbara over haar draaide, en een tentoonstelling in de National Portrait Gallery in Londen komen fans van de 59-jarige Amerikaanse fotografe ruimschoots aan hun trekken.

Nu springt ook het Italiaanse Lavazza op de trein met zijn inmiddels beroemde kalender, die aan zijn zeventiende editie toe is. Na onder meer Helmut Newton, Ellen Von Unwerth en David LaChapelle deed de espressomaker immers beroep op de diensten van Annie Leibovitz. Zeven foto’s leverde de gevierde fotografe af voor de Lavazza-kalender voor 2009, met bijna evenveel Italiaanse topmodellen.

Centraal staat de Italiaanse stijl, al wordt het geheim daarvan ook door Leibovitz niet onthuld. Lavazza koos naar eigen zeggen voor Leibovitz omwille van haar scherpe, kritische oog, al lijkt ze dat voor de kalenderbeelden dichtgeknepen te hebben. Het regent immers Italiaanse clich̩s Рspaghetti, de Trevi-fontein Рen zelfs door een vergrootglas bekeken is van een kritische noot nauwelijks sprake.

Italianen zullen de (rondborstige) spiegel die Leibovitz hen voorhoudt echter wel lusten, en ook de echte Leibovitzfans hoeven niet te klagen. Terwijl haar werk de voorbije jaren minder geÔnsceneerd was, ten voordele van een sobere, volwassen aanpak, laat ze haar verbeelding hier opnieuw de “vrije” loop. Naar wat de gerespecteerde en invloedrijke fotografe denkt van de behandeling van Roma-zigeuners in ItaliÔof de Napolitaanse afvalbergen hebben we echter het raden.

Wim Denolf

Info: www.lavazza2009.com

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content