‘Smoorverliefd’ opent filmfestival Gent

Mochten wij in Vlaanderen zoals in Londen een Season hebben, dan was het Gents Filmfestival één van de onbetwiste hoogtepunten. Niet dat wij Nederbelgen ons zo grif in een jurk met sleep storten, maar wat er aan glamour en glitter voorhanden is, schrijdt hier half oktober toch maar mooi over de rode loper. De huidige festivaleditie kondigde zich bovendien extra feestelijk aan, met Catherine Deneuve en Tim Robbins in aantocht, de première van niet minder dan 4 Vlaamse films en de 10de uitreiking van de World Soundtrack Awards.

Maar de openingsavond was van Hilde Van Mieghem, de eerste Vlaamse regisseuse die die eer te beurt valt. En vergeet lauwe kost als Sex & the City, sisters, Smoorverliefd is een wijvenfilm met peper in de poep. Dat de amoureuze avonturen van een actrice, haar zuster en twee dochters serieuze symmetrieën vertoont met Van Mieghems eigen ervaringen is daar zeker niet vreemd aan. Het resultaat is tegelijk schaamteloos romantisch, een tikkeltje surrealistisch (de elektronische aankondigingsborden in het station die de erotische fantasieën van een protagoniste weergeven) en bijwijlen echt grappig, met uitspraken waarvan je vermoedt dat ze wel eens niet verzonnen zouden kunnen zijn, maar opgetekend door iemand met een scherp geheugen. Seks lijkt waarempel op seks, maar dan met mooie mensen, chapeau voor Wine Dierickx die voor mijn part de Oscar voor het overtuigendste filmorgasme mag afhalen. En eat your heart out, Jan Verheyen, Antwerpen (die luchten!) zag er nooit zo beeldig uit als in Smoorverliefd.

Boven de oesters en scampi’s met pestosaus bleken de meningen over de film voorspelbaar verdeeld: de meeste vrouwen hadden zich kostelijk geamuseerd, veel mannen vonden er maar niks aan. Te confronterend misschien? Maar het is waar, in vergelijking met de vrouwelijke personages komen de mannen iets minder goed uit de verf, het personage van Koen De Graeve wordt zelfs een tikkeltje nonchalant met het badwater weggegooid. Maar Kevin Janssens is dan weer genuanceerd aandoenlijk in een in se ondankbare rol. Gaan kijken met de vriendinnen, zou ik zeggen, alleen jammer dat je daarvoor nog tot 8 december moet wachten. Met twee Vlaamse romcoms die zo goed als gelijktijdig klaar waren, is het dringen in de zalen.

Linda Asselbergs

Smoorverliefd van Hilde Van Mieghem met Koen de Bouw, Koen De Graeve, Wine Dierickx, Veerle Dobbelaere, Kevin Janssens, Huub Stapel, Aline Van Hulle, Marie Vinck www.filmfestival.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content