‘Sletten’ palmen straten van conservatief Jeruzalem in

. © REUTERS

Bijna 300 vrouwen hebben vandaag schaarsgekleed de straten van Jeruzalem doorkruist. Met die zogenaamde ‘slut walk’ willen ze een duidelijke vuist maken tegen het idee dat vrouwen zelf seksueel geweld uitlokken met hun kleren.

De eerste ‘slettenmars’ werd georganiseerd in Canada in 2011, nadat een politieagent daar had gezegd dat “vrouwen zouden moeten vermijden zich als een slet te kleden, zodat ze geen slachtoffer kunnen worden van seksueel geweld.”

Met de optochten hoopt de organisatie een einde te kunnen maken aan de rape culture en vooral aan het nog te vaak gehoorde excuus “ze vroeg erom, want ze zag eruit als een slet”.

Conservatieve stad

De mars in Jeruzalem vandaag liep dwars doorheen een ultra-orthodoxe joodse wijk waar de vrouwen geen enkel deel van hun lichaam mogen laten zien behalve hun handen en gezicht en waar mannen zich in zwarte kostuums en witte hemden hullen.

'Sletten' palmen straten van conservatief Jeruzalem in
© REUTERS

Dat vrije seksualiteit gevoelig ligt in het streng religieuze en conservatieve Jeruzalem, is vorig jaar tijdens de Gay Pride Parade bewezen. Toen vielen bij een aanval door een ultra-orthodoxe jood zes gewonden en een dode. De ‘slettenmars’ vandaag verliep zonder incidenten. Al zou dat iets te maken kunnen hebben met het politieverbod op echte naaktloperij. (EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content