Slechts een op de tien Belgen maakt goede voornemens waar

Nafi Thiam © Ingrid Hofstra
Wim Denolf
Wim Denolf Wim Denolf is journalist bij Knack Weekend. Liefst schrijft hij elke week over een ander thema.

Slechts een op de tien Belgen houdt zich aan zijn goede voornemers voor het volgende jaar. Een gebrek aan motivatie, onrealistische doelstellingen en een drukke agenda gooien roet in het eten.

45% van de Belgen maakt goede voornemens voor 2019, blijkt uit recent onderzoek door iVOX in opdracht van Alpro. Die goede voornemens zijn vooral gericht op een gezondere levensstijl. Bovenaan de lijstjes prijken immers de klassiekers zoals afslanken (43%), gezonder eten (39%) en meer sporten (38%). Toch kunnen al die goede intenties niet baten: slechts 10% kan de opgelegde doelstellingen behalen.

Stap voor stap

De studie werd eind november uitgevoerd bij duizend Belgen en ging ook na waar het misloopt. De voornaamste schuldigen zijn een gebrek aan motivatie (50%), aan organisatie (30%) en tijd (25%).

‘Wie zijn voornemens wél kon waarmaken, wijst op de impact van kleine stappen en realistische, minder veeleisende voornemens’, leert het verslag. ‘Kleine veranderingen leiden vijf keer zo vaak tot succes als halsoverkop je leven omgooien.’

Bij de voorstelling van de studie gaven Alpro en Nafi Thiam alvast enkele haalbare tips mee, zoals suikervrije dranken en plantaardige alternatieven bij het ontbijt, wekelijks een vegetarische dag, vaker de fiets en de trap nemen en gebruik van de Nutri-Score op verpakkingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content