Seks met een menstruatiecup: jaaaah of nee?

© iStock

De menstruatiecup heeft heel wat voordelen, vooral dan voor het milieu en voor je portefeuille, omdat ze uitwasbaar en herbruikbaar zijn. Maar zorgen ze er ook voor dat seks tijdens je maandstonden een minder grote kliederboel wordt?

Het is ontzettend tragisch, maar heel wat mensen staan weigerachtig tegenover seks tijdens de periode dat de vrouw er meestal het meeste zin in heeft. Seks wanneer je ongesteld bent blijft nog altijd behoorlijk taboe, en zelfs voor zij die er ok mee zijn is het geen pretje om het telkens onder de douche te moeten doen om vuile lakens te vermijden.

In San Francisco heeft een kleine startup genaamd The Flex Company een tampon ontworpen die vrouwen toelaat om zonder bloedvergieten seks te hebben tijdens hun regels. Ze noemden het ding voor de gemakkelijkheid de Flex Tampon, al is het design bijzonder herkenbaar.

Een zachte barrière

Seks met een menstruatiecup: jaaaah of nee?
© iStock

De gebogen schijf ziet eruit als een menstruatiecup maar werkt op een andere manier. Waar de cup in de vagina wordt geplaatst om het menstruatiebloed op te vangen, schuif je de flextampon hoger naar binnen, tot tegen de baarmoederwand, waar de schijf volgens Flex Company “een zachte barrière creëert die het bloed tijdelijk tegenhoudt”.

Bovendien is de flextampon niet herbruikbaar en kan je hem 12 uur lang inhouden. Omdat de flex nomen est omen bijzonder flexibel is en zich vormt naar de baarmoederwand van de vrouw kan geen van beide partners de flextampon voelen zitten tijdens de daad.

Een te vullen gat

Klinkt fantastisch, maar is het echt iets waar we op zaten te wachten? Kan je geen seks hebben met een “gewone” menstruatiecup? Wij vroegen het aan Heleen Debruyne, die samen Anaïs van Ertvelde een podcast over lichaam en seksualiteit runt. “Ik denk dat seks met een mooncup fysiek wel mogelijk is, maar het is wel lekker onaangenaam”, aldus Debruyne. “Ik denk dat er daar dus wel een gat te vullen is”.

Heel wat menstruatiecups hebben namelijk een soort van klein uitsteeksel in de vorm van een ringetje of stokje onderaan om de cup makkelijker te kunnen verwijderen, en dat kan wel eens onaangenaam kan aanvoelen tijdens penetratie. Bovendien zit de menstruaticup ook niet zo hoog in de vagina.

Debruyne wijst er wel op dat er eigenlijk al gelijkaardige middeltjes bestaan. “Het zijn een soort van sponsjes die vooral door prostituees en porno-actrices worden gebruikt zodat ze seks kunnen hebben zonder dat er bloed te zien is. Al zijn die vast ook niet zo gebruiksvriendelijk.”

De flextampon is hypoallergeen, vrij van BPA plastic en je loopt niet het risico om TSS op te lopen, in tegenstelling tot traditionele tampons. Je kan online voorbestellen en het bedrijf hoopt vanaf september te kunnen leveren. Opgepast: de flex werkt niet zoals een condoom.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content