Scheidingsadvocate in Hollywood: ‘Als jij niet met je man slaapt, doet een ander het wel’

© .

Qua jobzekerheid zit ze safe: in Los Angeles loopt het ene beroemde huwelijk na het andere op de klippen. Scheidingsadvocate Laura Wasser (49) behartigt de belangen van Angelina Jolie, Johnny Depp en andere grootheden en weet bijgevolg alles van gekrenkte glamour-ego’s. “Er wordt in mijn kantoor weleens met stiletto’s gegooid, ja. Maar dat is gezond.”

Veel documenten laat u omgedraaid op uw bureau liggen zodat ze niet leesbaar zijn. Hoeveel namen zou ik meteen herkennen?

Laura Wasser: Ik verdedig momenteel ongeveer vijftig cliënten. Ik denk dat u er dertig van kent. De meeste gevallen in deze documenten zijn bekend, maar er zijn wel tien scheidingen waar u niets van af weet.

Daarnet, tijdens de fotoshoot, hebt u me even uw smartphone in de hand gedrukt. Er liepen voortdurend berichten binnen. Was u niet bang dat ik een sms van Angelina Jolie te zien zou krijgen?

Ten eerste lijkt u me erg te vertrouwen. En ten tweede sla ik mijn cliënten op onder een valse naam, of ik gebruik alleen hun initialen. In tijden van sociale media moet een advocaat die in echtscheidingen gespecialiseerd is, zaken zoveel mogelijk uit de openbaarheid houden. Mijn kantoormedewerkers weten dat ze geen informatie naar de pers mogen lekken.

Angelina Jolie en Brad Pitt.
Angelina Jolie en Brad Pitt.© Getty Images

Hollywood-huwelijken houden meestal niet meer dan een paar jaar stand. Hoe komt dat?

Hollywood is een moeilijke plek om huwelijken en relaties te onderhouden. Vooral monogamie valt de mensen hier zwaar. Dat ligt volgens mij aan de manier van leven: je ontmoet voortdurend nieuwe mensen. Als acteur zit je wekenlang op de filmset. Je bent jezelf niet, je speelt een compleet andere persoon. Hollywood is een land van fantasie, maar ook van misleiding, één grote verkleedpartij. Je kunt er makkelijker de ene relatie inruilen voor de andere.

Speelt seks een grote rol in Hollywood?

Voor de buitenwereld lijkt elke relatie magisch en spannend, het ziet er allemaal fantastisch uit. Maar dat heeft vaak niets te maken met wat er binnenskamers gebeurt. Ik herinner me een cliënte van een jaar of veertig, die me vertelde dat ze al twee jaar geen seks meer had met haar man. Ik zou elk paar in zo’n geval dringend aanraden om daarover te praten. Anders kom je uiteindelijk terecht bij iemand zoals ik. Het klinkt misschien hard, maar het is zo: als jij niet met je man naar bed gaat, doet een ander dat.

De nanny bijvoorbeeld.

Ja, dat hoor ik vaak. Het is ook niet moeilijk: er is een jonge vrouw in huis die voor de kinderen zorgt terwijl je eigen vrouw weg is om een film te draaien. De man begint iets te voelen voor de nanny en uiteindelijk komt er overspel van. Ik erger me aan al die mannen die hun vrouw bedriegen, maar ook aan de nanny’s. Als je betaald wordt om voor de kinderen te zorgen, moet je niet rollebollen met de man des huizes. Door al dat overspel hebben ze hier ook manny’s: mannen die op kinderen passen. Maar dan gebeurt gewoon het omgekeerde en beginnen de vrouwen iets met de manny’s. Net zoals met de tennisleraar en de privéonderwijzer van hun kinderen.

Scheiden na nieuwjaar

De scheiding van Angelina Jolie en Brad Pitt was de afgelopen tijd een van uw meest opvallende zaken. Hoe wordt bepaald wie van beide u gaat verdedigen?

Ik heb Angelina Jolie in 2003 al eens verdedigd, toen ze scheidde van Billy Bob Thornton. Ik zou Brad Pitt dus niet eens mogen verdedigen; er zou een conflict ontstaan omdat ik te veel weet over de financiële toestand van Angelina Jolie.

In januari kreeg ik veel telefoontjes. Iedereen wil uit elkaar na de feesten

Wat is uw taak bij hun scheiding?

Er zijn altijd drie vragen die worden gesteld: wat gebeurt er met de kinderen? Wat gebeurt met het vermogen? En welke alimentatieregeling komt er? Ik werk samen met financiële raadgevers omdat mijn cliënten en hun ex-partners vaak geen overzicht hebben van hun bezittingen. Er komt heel wat detailwerk bij kijken: wat moet er gebeuren met de vakantieverblijven, met de filminkomsten, de horloges, de juwelen?

Proberen mensen hun vermogen te verbergen om minder te moeten delen met hun ex?

In de staat Californië is het niet gemakkelijk om geld of vermogen geheim te houden. De ex-partners moeten hun vermogen onder ede bekendmaken. Als achteraf blijkt dat er iets achtergehouden werd, kan de overeenkomst nietig verklaard worden of wordt er een boete opgelegd. Ik ken een geval van een vrouw die de lotto won, maar dat aan niemand vertelde uit angst haar alimentatie kwijt te spelen. Toen het uitkwam, eiste de rechter van haar dat ze de hele lottowinst aan haar ex-man afstond.

Het is dus van het grootste belang om werkelijk alle informatie te bezitten. Als u alles weet, trekt u dan naar de rechtbank?

Nee. Een tijdje later regelen we een bemiddelingsdag. Ik nodig een gepensioneerde rechter, de ex-partner en zijn advocaat uit in mijn kantoor en we proberen samen met mijn cliënt een deal te sluiten.

U simuleert hier rechtszaken met gepensioneerde rechters?

Ja, want zodra je naar een officiële rechtbank trekt, wordt de hele zaak publiek. Dat proberen we te vermijden. Het is gemakkelijker om een overeenkomst te bereiken als niet de hele wereld meekijkt.

Hoe ziet zo’n dag eruit?

We beschikken over drie ruimtes: de vergaderzaal, een kantoor voor de ex-partner en zijn advocaat en mijn kantoor, waar mijn cliënt en ik zitten. De twee partijen trekken zich elk in hun eigen kantoor terug en schrijven op wat ze willen: zo’n bedrag per maand, de kinderen op die of die dagen. Als de ex-partner bijvoorbeeld een drugsprobleem heeft, komt ook de vraag op tafel of hij of zij wel in staat is om voor de kinderen te zorgen. Daarna komen we allemaal samen in de conferentiezaal, bij de rechter. Daarna keren we meestal weer terug naar de kantoren.

Wordt er vaak hard geschreeuwd in de vergaderruimte?

Dat gebeurt weleens. Een vrouw heeft ooit een stiletto naar haar ex gegooid. Ik denk dat het gezond is je kwaadheid te uiten. De confrontatie in de vergaderruimte is voor velen de laatste kans om de partner nog eens duidelijk alle verwijten naar het hoofd te slingeren.

Gwen Stefani en Gavin Rossdale
Gwen Stefani en Gavin Rossdale© Getty Images

Het is nauwelijks te geloven dat u Johnny Depp en Amber Heard hier vorig jaar in één kamer bij elkaar gekregen hebt. Tussen die twee was het oorlog.

Zo erg was het nu ook weer niet. De zaak begon eind mei 2016 en was half augustus afgerond, wat erg snel is voor een scheiding. Ze hebben geen kinderen en waren niet lang getrouwd. Veel bemiddeling was er niet nodig bij mij in het kantoor.

In welke periode van het jaar slaat de stress hier het meest toe?

Begin januari komen er veel telefoontjes binnen. Volgens mij beslissen veel mensen op dat moment niet nog een keer met die persoon de feestdagen te willen doorbrengen. In de zomer komen er ook altijd nieuwe cliënten bij. Velen wachten graag het zomerkamp van de kinderen af om de scheiding aan te vragen.

Zijn er scheidingen waarvan u denkt: wat jammer, jullie waren toch perfect?

Het einde van de relatie van Gavin Rossdale en Gwen Stefani vond ik jammer, omdat ik hen allebei nogal goed kende. Maar ik hoop eigenlijk altijd dat alle stellen samenblijven. En toch ben ik maar zelden verrast als het toch tot een scheiding komt.

Hoe komt dat?

Ik behandel ook huwelijkscontracten. De manier waarop mensen over hun huwelijkscontract discussiëren is een goede graadmeter voor de slaagkansen van hun relatie. Er zijn vragen die je vooraf in alle openheid zou moeten kunnen bespreken, zoals: sparen we geld? Ga ik weer werken als we een kind hebben? Trekt je moeder later bij ons in of gaat ze naar een bejaardentehuis? Hoe beter de communicatie, hoe groter de kans dat de relatie slaagt.

Soms trouwen Hollywood-sterren toch ook met heel gewone mensen. Wie verdedigt u het liefst, een steenrijke acteur of zijn huwelijkspartner?

Ik kan beter overweg met mensen die het geld binnenbrengen. We hebben allebei hetzelfde doel: de zaak zo doeltreffend mogelijk tot een goed einde brengen.

Een van uw bekendste zaken was toch anders van aard: u verdedigde de ex-vrouw van Mel Gibson en sleepte in 2011 meer dan 400 miljoen dollar voor haar uit de brand.

Zij is een geweldige vrouw, en ze waren erg lang getrouwd. Ze hebben een heel aantal kinderen. De situatie was erg ingewikkeld. Er was een andere vrouw in het spel, met een baby, en toch heeft Robyn Moore zich op elk moment waardig gedragen. Het is een vrouw met klasse. Daar was ik erg van onder de indruk.

Het einde van de relatie van Gavin Rossdale en Gwen Stefani vond ik jammer, omdat ik hen allebei goed kende. Ik hoop eigenlijk altijd dat stellen samenblijven

400 miljoen dollar is een onbevattelijk hoog bedrag. Zijn er eigenaardigheden aan het Californische echtscheidingsrecht?

Californië is een van de negen staten waar gemeenschap van goederen geldt: Arizona, Idaho, Louisiana, Nevada, New Mexico, Texas, Washington State, Wisconsin en dus ook Californië. Dat betekent dat elk schilderij, elk scenario of elk lied dat tijdens het huwelijk verworven is, hier voor de helft toebehoort aan de partner. Als je dus in 2017 een scenario schrijft, meteen daarna scheidt en de film in 2019 in de zalen komt, moet je dat geld delen met je ex, ook als je allang geen contact meer hebt. In alle andere staten bekijkt het gerecht de situatie telkens geval per geval.

Zou Hollywood er anders uitzien zonder het recht op gemeenschap van goederen?

Ik zou eerder zeggen dat de strenge alimentatierichtlijnen in Hollywood erg bepalend zijn. Wie hier een tijdje woont, krijgt na een scheiding veel meer onderhoudsgeld voor zichzelf en voor de kinderen dan elders. Ik ken gevallen waarbij dat is uitgebuit, waarbij de ene partner voorstelde aan de andere: “Laat ons in Californië gaan wonen.” En enkele maanden later werd de scheiding aangevraagd. Ik ken ook vrouwen die zich zwanger hebben laten maken door NBA-spelers van de LA Lakers en de LA Clippers – wie dergelijke plannen heeft, kan beter naar Californië verhuizen.

Kent u werkelijk zulke gevallen?

Zeker, ik heb NBA-spelers verdedigd. De vrouwen hangen rond in bars waarvan bekend is dat de Lakers of de Clippers er vaak komen. Ze bieden de mannen seks aan, gebruiken geen voorbehoedsmiddelen en ontvangen 18 jaar lang 25.000 dollar per maand. Belastingvrij.

Een Rolex als bedankje

Brad Pitt heeft het Amerikaanse tijdschrift GQ enkele maanden na de bekendmaking van de scheiding van Angelina Jolie een zeer persoonlijk en uitgebreid interview gegeven. Jolie gaf daarop ook een interview, aan het tijdschrift Vanity Fair. Welke rol hebt u daarbij gespeeld?

Soms komen de pr-mensen van mijn cliënt naar me toe om te vragen of er iets is wat hun cliënt beter niet zegt in het openbaar. Voor de rest is het mijn job om de acteurs door hun scheiding te loodsen, en niet om hen aan een nieuwe rol van 20 miljoen dollar te helpen.

Vormen de media vaak geen onderdeel van de processtrategie? Vorig jaar dook op het internet een video op waarin uw cliënt Johnny Depp dronken een woedeaanval krijgt. Gefilmd door zijn toenmalige vrouw Amber Heard. Toeval?

Dat is niet mijn manier van werken. Ons kantoor heeft een strikte no-media policy. Ik wil geen commentaar geven op de strategie van concurrerende kantoren, maar u kunt zich mijn mening hierover voorstellen. Ook over het geval dat u daarnet hebt beschreven.

Welke echtscheiding was voor u de moeilijkste?

Ik denk in dat geval aan Johnny Depp. Normaal gezien neem ik in augustus vrij om met mijn twee kinderen op vakantie te gaan. Maar vorig jaar moest ik de vakantie afzeggen omdat de Johnny Depp-scheiding nog niet rond was. Het was niet stresserender dan anders, alleen was het tijdstip ongunstig. En op de dag dat de zaak eindelijk zou worden beslecht, kwam mijn vader me vertellen dat hij kanker had.

Wegens al het overspel met nanny’s kiezen veel Hollywood-sterren voor een mannelijke nanny. Maar dan begint de vrouw des huizes iets met de manny

Uw vader is de legendarische advocaat Dennis Wasser, net als u gespecialiseerd in familierecht. Hij heeft dit kantoor in 1976 opgericht en verdedigde voornamelijk de oude garde: Mia Farrow, Clint Eastwood. Is jullie manier van werken erg verschillend?

Zijn stijl is anders. Hij is een man van 75. Hij spreekt iets meer over zijn cliënten dan ik. Met sommigen van hen is hij ook bevriend. Hij stoort zich minder dan ik aan alle aandacht. Ik heb kleine kinderen en ik wil bijvoorbeeld niet gefotografeerd worden als ik uit een restaurant kom. Maar ik heb enorm veel van hem geleerd. Bijvoorbeeld om analytisch te denken.

Was u als kind gefascineerd door het werk van uw vader?

Nee, ik groeide in deze omgeving op. Ik zat op Beverly Hills High School. Filmsterren waren gewoon ouders van andere kinderen. Mijn zonen zijn ook niet geïnteresseerd in mijn werk, voor hen zijn mijn cliënten oude mensen. Mijn zonen zijn geïnteresseerd in YouTubers en rappers, die zelf nog te jong zijn voor een echtscheiding.

Zijn uw ouders nog samen?

Nee, ze zijn gescheiden toen ik 16 was. Maar ze spreken elkaar nog bijna elke week. Ik heb dus als kind al geleerd hoe belangrijk het is dat mensen na een scheiding vriendelijk tegen elkaar blijven. En dat zoiets kan.

U bent ook getrouwd geweest.

Ik trouwde toen ik vijfentwintig was. Ik zat in het laatste jaar rechten. Ons trouwfeest was fantastisch, ongelofelijk duur. Maar we waren te jong. Zoiets hoeft voor mij niet nog een keer. Ik kan een goede band met iemand hebben zonder getrouwd te zijn. Ik denk dat dat voor mij de beste keuze is, want mijn relaties lijken helaas nooit voor het leven te zijn. Met de vader van mijn eerste zoon was ik zeven of acht jaar samen, met de vader van mijn tweede zoon vijf jaar. Ik spreek elke dag met de vaders van mijn zonen. Ze komen vaak bij ons langs, waarschijnlijk zitten ze nu zelfs bij me thuis. We zijn één familie.

Hebt u momenteel een relatie?

Ja, we zijn vier jaar samen. Hij is scenarioschrijver en heeft twee dochters. We wonen niet samen maar zijn wel monogaam. Op Thanksgiving zit ik samen met mijn zonen, hun vaders, mijn vriend en zijn twee dochters aan één tafel.

Hebt u ex-cliënten onder uw vrienden?

Stevie Wonder is de enige. Ik heb hem heel lang geleden een keer verdedigd. Intussen is hij bijna een lid van de familie geworden. Maar normaal gezien raak ik niet bevriend met vroegere cliënten. Ik kan voor een bepaalde periode erg vertrouwelijk omgaan met een cliënt, maar ik zie het heel duidelijk als mijn job: ik word betaald om voor mijn cliënt het voordeligste resultaat te behalen. En de meeste cliënten hebben werkelijk geen zin om vriendschap te sluiten met iemand die ze met de pijnlijkste periode uit hun leven associëren. Je sluit ook geen vriendschap met je oncoloog.

Amber Heard en Johnny Depp.
Amber Heard en Johnny Depp.© Getty Images

Wat gebeurt er nadat een zaak is afgehandeld? Drinken jullie champagne?

Het gebeurt dat we samen een glas drinken, maar nooit in mijn kantoor. Meestal vieren de cliënten de uitkomst liever met andere mensen. Soms stel ik wel voor dat we na een jaar nog eens afspreken om te zien hoe het verder is gegaan. Soms krijg ik ook weleens geschenken, bijvoorbeeld een Rolex. Er is een man die dankzij mij het hoederecht over zijn dochter gekregen heeft. Ze zat toen nog in de kleuterschool, nu studeert ze aan de universiteit. Die man stuurt me elk jaar met kerst een foto van haar en een bedanking.

Iedereen is gestoord

Wat raadt u iemand aan die pas een nieuwe relatie begonnen is?

Laat zien dat je elkaar respecteert. Wees vriendelijk voor elkaar. Wat ik bijvoorbeeld leuk vind aan mijn vriend: hij zegt voortdurend hoe geweldig hij me vindt. Ook op momenten dat ik weet dat ik er helemaal niet zo geweldig uitzie. Hij zegt: “Wat zie je er mooi uit.” En dan antwoord ik: “Ach, bullshit.” Heerlijk.

Gelooft u in monogamie?

Absoluut. Maar ik denk niet dat alle mensen voor een monogaam leven gemaakt zijn. Schuinsmarcheerders weten maar al te goed dat ze bedriegers zijn. Ze hopen alleen dat ze er stiekem mee wegkomen.

Klopt het dat mensen die in staat zijn om iemand intens te beminnen ook het hardst kunnen haten?

Niet noodzakelijk. Maar ik denk wel dat mensen die elkaar bij de scheiding de duvel aandoen, vaak nog van elkaar houden.

Mohammed Ali heeft ooit gezegd dat zijn eerste vrouw zijn sterkste tegenstander was geweest. Zien we pas als we scheiden met wie we werkelijk te maken hebben?

Iets wat ik vaak hoor is: “Dat is niet de persoon met wie ik getrouwd ben.” Ik geloof dat nooit helemaal. Wie eerlijk is tegenover zichzelf, weet al van zijn partner of die al dan niet moeilijk zal doen bij een scheiding. Wie op dat moment compleet verrast is door de houding van z’n partner, heeft tevoren iets over het hoofd gezien.

Wat zijn alarmsignalen in een relatie?

Als je bij het begin van je relatie het vermoeden hebt dat je partner gestoord is, kun je er donder op zeggen dat je gelijk hebt. De arrogantie, het irrationele en brute gedrag dat je in de eerste maanden aanvoelt: zo is het precies, dat is de mens op wie je verliefd bent geworden.

Volgens de filosoof Alain de Botton moet je ervan uitgaan dat iedereen op wie je verliefd wordt gestoord is.

Klopt – het is de opdracht de stoornis te vinden die het best bij jou past.

En hoe herken ik welk soort stoornis zo geweldig voor mij is?

U stelt de vraag aan de verkeerde persoon. In mijn relaties was ik waarschijnlijk altijd de meest gestoorde. Het goede aan Hollywood is dat werkelijk iedereen in therapie is. Het is zo normaal als naar de fitness gaan. Ik vind dat goed. Je moet iemand hebben met wie je kunt praten, die naar je luistert. Wie zich geen therapeut kan permitteren, raad ik aan een gespreksgroep te zoeken in de kerk of aan de universiteit. Spreek over je gevoelens! Hou je gevoelens niet voor jezelf. Dat is ook mijn raad aan iedereen die beslist om te scheiden: zoek therapeutische hulp.

Partner Content