Scheiding vermijden? Trouw op het juiste moment!

© iStock

Het staat al langer vast dat koppels die jong trouwen, meer kans lopen om later te scheiden. Toch is zo oud mogelijk trouwen niet de oplossing, want onderzoek heeft aangetoond dat elkaar het ja-woord geven eens de dertig gepasseerd, ook een grotere scheidingskans met zich meebrengt.

Wijsheid (én stabiliteit, financiële zekerheid en maturiteit) komt met de jaren. Daarom werd lang beweerd dat hoe langer je wachtte met trouwen, hoe beter dat zou zijn. Dat blijkt nu niet helemaal te kloppen, want een studie toont aan dat geliefden die op tram drie zitten terwijl ze elkaar eeuwige trouw beloven, ook een hogere kans op scheiden te wachten staat dan wie trouwt in zijn late twintigersjaren.

25 tot 34

Dé perfecte leeftijd om in het huwelijksbootje te stappen, blijkt achter in de twintig of begin dertig, want koppels die op dat moment trouwen, scheiden opmerkelijk minder. “Tot 32 jaar daalt de kans op een scheiding jaarlijks met 11 procent. Daarna stijgt het risico echter weer met vijf procent per jaar.” Dat zegt Nicholas H. Wolfinger, onderzoeker aan de University of Utah.

Scheiding vermijden? Trouw op het juiste moment!
© Institute for Family Studies

Het moment van trouwen bleek van een groter belang voor het welslagen van een huwelijk dan andere variabelen zoals opleiding, religie en afkomst. Dit onderzoek spreekt zelfs een eerdere studie tegen, waaruit bleek dat wie een groter aantal sekspartners had gehad vóór de belofte van eeuwige trouw een grotere kans had een scheiding mee te maken.

Té succesvol

De verklaringen voor het hoge aantal scheidingen van jong getrouwde koppels zijn gemakkelijk te ontdekken: ze hebben vaak nog weinig levenservaring, kampen met financiële onzekerheid en weten nog niet goed welke kant ze met hun leven uitwillen. Bij 35-plussers ligt dat anders: “Het kan dat sommige moderne alternatieven op het huwelijk eigenlijk té succesvol zijn. Misschien voelen sommige dertigers – die perfecte echtgenoten hadden kunnen zijn – zich wel perfect comfortabel als single. Misschien raken zij wel zo gewend aan het leven als single dat ze, wanneer ze dan toch besluiten het huwelijk een kans te geven, zich niet goed kunnen aanpassen en dat huwelijk op de klippen loopt.”

(EK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content