Ryan Gosling memes overtuigen mannen van feministische opvattingen

© Feminist Ryan Gosling

Op zoek naar een oplossing voor vrouwenhaat? Ryan Gosling weet gelukkig raad. Zijn ‘Hey Girl’ memes op het internet bezorgen ons volgens een studie meer dan pret.

Twee Canadese studentes aan de Universiteit van Saskatchewan hebben een erg boeiende studie gedaan naar het effect van Ryan Gosling memes op feministische overtuigingen. Een onderzoek waar wij van wensten dat we eraan gedacht hadden tijdens onze eigen studentenjaren.

Het onderzoek van Sarah Sangster en Linzi Williamson kreeg de titel ‘Het effect van feministische Ryan Gosling memes op feministische identificatie en aanvaarding van feministische ideeën’. Het onderzoek wees uit dat deze ‘Hey Girl’ memes inderdaad invloed uitoefenen op de ideeën die mannen vormen over feministische uitspraken.

Ryan Gosling memes overtuigen mannen van feministische opvattingen
© Feminist Ryan Gosling

Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers afbeeldingen te zien van Ryan Gosling met feministische uitspraken ernaast gedrukt. De mening van vrouwen bleef nagenoeg ongewijzigd, maar die van de mannelijke participanten onderging wel een evolutie. Ze aanvaardden dankzij de memes sneller uitingen waarin feministische boodschappen worden verkondigd. Zo waren ze het sneller eens met zinnen zoals ‘mannen gebruiken de abortuswetten en reproductietechnologie om de levens van vrouwen te beïnvloeden.’ Ze waren voor 10 procent meer geneigd het eens te zijn met de overtuigingen.

De ‘Hey Girl’ memes konden er echter niet voor zorgen dat mannen zich sneller identificeerden als feminist. Een uitkomst die de onderzoekers niet verwacht hadden. Toch wijzen ze er in hun onderzoek op dat fenomenen uit de popcultuur, zoals deze memes, kunnen helpen om mensen te overtuigen van bepaalde ideologieën. Ze hebben dus meer invloed dan over het algemeen wordt aangenomen.

Dat de aanwezigheid Ryan Gosling een grote overtuigingskracht heeft, verbaast ons niet. Politieke slogans opleuken met een afbeelding van de blonde acteur wordt na dit onderzoek misschien wel schering en inslag. Ons hoor je alvast niet klagen. (LP)

Ryan Gosling memes overtuigen mannen van feministische opvattingen
© Feminist Ryan Gosling

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content