Rizon Parein, 3D-designer en curator van Us By Night: ‘Er is niets mis met falen of mislukken’

© Jef Boes

Rizon Parein (42) werkte als 3D-designer en illustrator onder andere voor Apple, Facebook en Jay Z. Hij is deze maand opnieuw curator van design & creativity festival Us By Night in Antwerpen.

Gegronde kritiek vormt je. Als vormgever heb ik lang in de reclamewereld gewerkt en daar werd ik weleens lastig van correctierondes. Ik dacht dat het aan mijn koppigheid lag. Nu heb ik vijf jaar lang bijna fulltime voor Nike gewerkt, niet via een reclamebureau maar rechtstreeks, dan werk je op een spontanere manier samen en is kritiek echt gefundeerd. Dan heb ik zin om voort te doen.

Passie is fundamenteel. Die komt voort uit oprechtheid, maar in de reclamewereld vullen mensen soms postjes in om ze in te vullen. Dan wordt werken gewoon opdrachten uitvoeren. Tijdens Us By Night ga ik ’s avonds met tranen in de ogen naar huis. Als ik naar de zaal kijk en het enthousiasme van die jongeren zie, pakt dat me. Dat heb ik niet als ik een grafisch ontwerp aflever. Jongeren denken: ik word grafisch vormgever, mijn parcours zal er op die manier uitzien. Maar dan ontdekken ze hoe breed die wereld is en kunnen ze bijna niet wachten om achter hun computer te kruipen en te creëren. Dat is fantastisch.

Mensen met vechtlust, die zich uit de modder hebben opgewerkt en er iets moois van gemaakt hebben, inspireren me

Op je gezicht gaan is supergezond. Ik heb nergens spijt van. Ik heb in mijn jeugd misschien wel wat foute dingen gedaan, maar dat vormt je. Er is niets mis met falen of mislukken. Dat is een leerschool. Mensen met vechtlust, die zich uit de modder hebben opgewerkt en er iets moois van gemaakt hebben, hebben me altijd geïnspireerd. Steve Jobs is een cliché als rolmodel, maar zijn motto ‘ stay hungry, stay foolish‘ is helemaal mijn ding. Goesting, plezier, nieuwsgierigheid: daar draait het allemaal om.

Coole jobs binnenhalen is niet alles in het leven. Nu wil ik ook kwalitatief oud worden. Ik ben vroeg alleen gaan wonen, ontdekte het nachtleven en leefde ongezond. Vervolgens ging ik gebeten en gepassioneerd zestien uur per dag achter de computer zitten. Ik leefde op cola en twee à drie pakjes sigaretten per dag. Tot ik pijn op de borst kreeg – een wake-upcall. Sindsdien besef ik dat ik zorg moet dragen voor mijn lichaam. Ik heb nu een heel ander eetpatroon. Mijn vriendin en ik zijn bijna tien jaar bij elkaar en die verandering viel daar wat mee samen: zij is supersportief.

Een tegenslag kun je altijd omzetten in iets positiefs. Dat was wat een filosoof me vertelde toen ik door een donkere periode ging na een stukgelopen relatie. Als je leven z’n normale gangetje gaat, moet je dat zien als niveau nul. Krijg je een lekke band, dan ga je naar min twee. Maar misschien levert die band wel een opportuniteit op – een vermenigvuldiging met min één. Min twee wordt dan plus twee: je zet een klein probleem om in iets goeds. Jij zit nu op min 360, zei de filosoof, maar als je dat met min één kunt vermenigvuldigen, win je maar liefst 720 punten. Niet veel later vond ik mijn topvrouw. Zo is er voor alles een sleutel. Het avontuur is ernaar op zoek te gaan.

Ik wil vooral tijd doorbrengen met mijn zoon en gelukkig zijn, en dus begin ik jobs te weigeren.

Vroeger was financiële zekerheid een obsessie voor mij. Daarom nam ik zowat elke job aan. Mijn vader was een uitvinder en misschien vooral een avonturier. Heel cool, maar investeringen liepen geregeld fout en dat was minder prettig. Ik ben ook wat bijgelovig. Mijn vriendin schaamt zich er dood voor, maar ik raap elk muntje op dat ik op de grond zie liggen. Anders verlies ik alles, denk ik dan. Daarnaast heb ik ook wat smetvrees, niet de beste combinatie. (lacht)

Ik dacht dat ik als vader opnieuw zekerheid zou opzoeken, maar het omgekeerde is waar. Ik wil vooral tijd doorbrengen met mijn zoon en gelukkig zijn, en dus begin ik jobs te weigeren. Wat als ik zou stoppen met vormgeven om me enkel op evenementen te richten, vraag ik me soms af. Maar welk beeld krijgt hij dan van mij? Wat als hij over tien jaar zegt: “Jaja, vroeger was papa een coole designer.” Maar als ik voortdurend aan een of ander strand lig, ben ik een luie papa, hè.

Us By Night, van 22 tot 24 november in de Parkloods in Park Spoor Noord, is uitverkocht. usbynight.be, rizon.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content