Retrospectieve tentoonstelling over Vogue-fotograaf in Brussel

Jean-Daniel Lorieux werkte voor het modemagazine Vogue en luxemerken als Dior, Céline, Lanvin en Cardin.

In Bozar, het Brusselse Museum voor Schone Kunsten, vindt van vier tot tien juni een retrospectieve tentoonstelling plaats over het werk van Vogue-fotograaf Jean-Daniel Lorieux. Tijdens zijn carrière fotografeerde hij wereldberoemde schoonheden, politieke persoonlijkheden, zangers, acteurs en actrices. Lorieux experimenteerde het afgelopen decennium zelfs met schilderkunst. Op de tentoonstelling zijn modefoto’s, portretten van diverse persoonlijkheden, een tiental schilderijen en vier documentaires over Lorieux te zien. De fotograaf die twintig jaar voor Vogue werkte was als telg uit een familie van spoorwegindustriëlen nochtans voorbestemd een carrière als ingenieur uit te bouwen. Hij studeerde nooit af aan het jezuïetencollege in Nantes, maar fotografeerde er wel op los. Als hij zich wil inschrijven voor een cursus dramatische kunst, breekt de Algerijnse oorlog uit. Twee jaar lang legt Lorieux de gruwelen van de oorlog vast op de gevoelige plaat. “Het was gruwelijk”, vertelt de 75-jarige fotograaf daarover.

Lorieux legde het decennium van ‘sea, sex and sun’ vast

Na twee jaar vol verschrikkingen is Lorieux op zoek naar levensvreugde en lichtvoetigheid. Enkel de modewereld kan dat verlangen stillen. Hij is een van de eerste fotografen die de studio verlaat en de wijde wereld intrekt op zoek naar paradijselijke plekken die de achtergrond vormen voor talrijke modeproducties. Schoonheden als Brooke Shields, Claudia Schiffer en Linda Evangelista stonden voor zijn lens en vertolkten vanop maagdelijke witte stranden het decennium van ‘sea, sex and sun’ zoals bezongen door Serge Gainsbourg. De foto’s van Jean-Daniel Lorieux zijn dan ook symbolisch voor een tijdperk dat in het teken stond van optimisme, zorgeloosheid en een grote dorst naar vrijheid.

Prestigieuze luxemerken als Dior, Lanvin, Céline en Cardin waren onder de indruk van zijn foto’s en boekten Lorieux dan ook voor hun eigen campagnes. Daarnaast portretteerde de intussen 75-jarige fotograaf tijdens zijn carrière ook tal van persoonlijkheden. Jacques Chirac, Mick Jagger, Farah Fawcett, Glenn Ford en Serge Gainsbourg poseerden voor zijn lens.

Van fotograaf tot pop-art kunstenaar

Vanaf de eeuwwisseling begon de fotograaf ook te experimenteren met schilderkunst. Na een bezoek aan ‘The Factory van de overleden pop-art kunstenaar Andy Warhol pakt Lorieux het penseel op en herinterpreteert hij zijn eigen foto’s tot schilderijen. Op de kleurrijke pop-art portretten prijken beroemdheden als Stépahnie Seymour, Laetitia Casta, Serge Gainsbourg en Carla Bruni. Een dergelijke rijkelijk gevulde carrière moest ooit de aanleiding vormen tot een tentoonstelling en die vindt binnenkort plaats in het Museum voor Schone Kunsten in Brussel. (JK)

De retrospectieve tentoonstelling ‘Jean-Daniel Lorieux 1970-2012’ vindt van vier tot tien juni plaats in de Bozar (het Paleis voor Schone Kunsten) in Brussel. Openingstijden lopen van 14.00 tot 18.00uur. Op 7 juni wordt een vernissage georganiseerd van 18.00 tot 22.00 uur in aanwezigheid van Jean-Daniel Lorieux. Meer info vind je op de website van bozar of op de website van pure fine arts.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content