Reserveer het V&A Museum voor december en ga op visite bij Marie-Antoinette

Victoria and Albert (V&A) Museum © REUTERS

We hebben een mooie tip voor wie in december naar Londen gaat, vergeet dan geen bezoek te brengen aan de zeven nieuwe galerieën van het wereldvermaarde Victoria & Albertmuseum, waar je dan op visite gaat bij de Zonnekoning, Marie-Antoinette, Katarina de Grote en Napoleon de Grote.

Je weet natuurlijk dat de Britten een van de grote overwinnaars waren van Waterloo, maar misschien niet dat ze net nadien de mooiste kunstvoorwerpen, design en luxe objecten op het vaste land hebben weggekaapt?

Het verhaal zit wel ietsje ingewikkelder in elkaar, maar daar komt het op neer. Wij hadden dus die Franse Revolutie die zowel de kerk als de adel heeft gekortwiekt en waardoor er ontzettende hoeveelheden kostbaar meubilair, kunst en allerlei exquise voorwerpen werden vernietigd of verkocht. Wie goed in de slappe was zat rond 1815 kon zich voor een prikje een oude abdij aanschaffen en volstouwen met beelden en schilderijen van beroemde kunstenaars, of een bibliotheek bouwen met middeleeuwse handschriften, of de duurste kleding en juwelen van graven en hertogen kopen. Het was allemaal in aanbod op de veiling. En het waren de Britten die daar gek op waren en massaal veel hebben opgekocht. Het wemelde hier tussen 1815 en 1840 van de Britse antiquairs op strooptocht.

Daardoor hangen de Britse kastelen vol prachtige continentale kunst. En daarvan krijg je zowat de resumé te zien in dat opulente Victoria and Albertmuseum in Londen. Velen vinden het een van de tofste musea van de stad. Omdat er zowel een mix is van oud en nieuw, van antiek en modern en alles stijlvol wordt geëxposeerd. Nu wordt de laatste hand gelegd aan zeven nieuwe galeries met onder meer het mooiste van Louis XIV, Marie Antoinette, Katarina de Grote en Napoleon.

Nog dit: in het V & A ben je zoet voor een dag. Bovendien is er een puik restaurant met een lekkere keuken! En vergeet ook niet de expo “The fabric of India” te bekijken, die loopt tot 10 januari en de schoenententoonstelling “Pleasure and pain”, tot 31 januari.

Info: www.vam.ac.uk.

Piet Swimberghe

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content