Repair Cafés zitten in de lift

© Joeri Thiry

Repair Cafés hebben de wind in de zeilen in België. Op één jaar tijd is hun aantal verdubbeld, van een honderdtal eind 2015 naar 225 nu.

Na het succes van het eerste Repair Café in Antwerpen, duiken overal in Brussel en Vlaanderen nieuwe Repair Cafés op.

Repair Cafés zijn gratis, voor iedereen toegankelijke bijeenkomsten, waarbij buurtgenoten elkaar, over het algemeen één keer per maand, helpen bij het herstellen van allerhande voorwerpen – van kousen met gaten tot versleten zetels die een tweede leven verdienen. Bedoeling is een steentje bij te dragen tot de kringloopeconomie en het geprogrammeerde weggooien terug te dringen. Bovendien gaat het om een sociaal evenement: buurtgenoten ontmoeten mekaar op een nieuwe, verrassende manier.

Volgens de statistieken wordt 70 pct van de voorwerpen die in een Repair Café worden binnengebracht, hersteld. Bij 15 pct is een nieuw stuk nodig, en 15 pct belandt in centra waar de voorwerpen uit mekaar worden gehaald. Twintig procent van de bezoekers van een Repair Café wordt zelf hersteller.

Het concept van het Repair Café komt uit Nederland. In ons land opende het eerste de deuren in Elsene op 2 september 2012. In Vlaanderen zijn er 135 dergelijke cafés, in Wallonië en Brussel 90. (Belga/DB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content