Renée Zellweger: ‘Of ik al dan niet onder het mes ging, zou geen nieuwsitem moeten zijn’

Renée Zellweger © REUTERS

In 2014 stonden de krantenkoppen er vol van: ‘Renée Zellweger ging onder het mes.’ Niet alleen is er niets van aan, het zegt ook veel over de manier waarop actrices worden bekritiseerd. De actrice bijt twee jaar later in een opiniestuk van zich af: ‘De beledigende manier waarop over mijn uiterlijk wordt geschreven is niet onschuldig.’

De Huffington Post publiceerde een opiniestuk van Renée Zellweger waarin de actrice reageert op de roddelpers die haar beschuldigde van plastische chirurgie.

Net zoals Jennifer Aniston, die voor dezelfde krant een open brief schreef, gebruikt Renée Zellweger haar stem om niet alleen op te komen voor zichzelf, maar ook voor alle andere vrouwen die te maken krijgen met seksisme. Dat de pers over haar schrijft omdat ze een beroemd, publiek figuur is, dat begrijpt de actrice. Maar dat de focus altijd ligt op het uiterlijk, en wat daar allemaal mis mee is, vindt ze een kwalijke vorm van journalistiek.

De waarde van de vrouw

‘Niet dat het iemands zaken zijn, maar ik heb niet de beslissing genomen om mijn gezicht te veranderen en een operatie aan mijn ogen te laten doen. Dat feit op zich is van geen enkel belang, maar dat de mogelijkheid op zich werd besproken door talloze media en een publiek gespreksonderwerp werd, is een illustratie van de verwarring in de media en de fixatie van de maatschappij op fysieke schoonheid.’

Het is geen geheim dat de waarde van de vrouw historisch gezien altijd al gemeten werd op basis van haar uiterlijk.

Die obsessie met schoonheid maakt dit soort roddels schering en inslag. ‘Het is geen geheim dat de waarde van de vrouw historisch gezien altijd al gemeten werd op basis van haar uiterlijk’, schrijft Zellweger. Ook verwijst ze naar de vooruitgang die we hebben geboekt op gebied van emancipatie en hoe die steeds ondermijnd wordt door dit soort obsessieve nieuwsitems over uiterlijke kenmerken.

Renée Zellweger
Renée Zellweger© Reuters

‘De dubbele standaard die gebruikt wordt om onze bijdragen aan de maatschappij te kleineren, blijft stand houden door de negatieve conversatie die ons bewustzijn iedere dag binnensluipt dankzij de roddelpers.’

Mainstream media

Zellweger zag bovendien niet alleen roddelboekjes schrijven over haar ‘vernieuwde’ gezicht, maar ook mainstream media inpikken op het onderwerp. Dat nieuwsmedia moedwillig beledigende roddels verspreiden over beroemdheden, baart haar zorgen.

Dit soort ‘nieuwsitems’ neemt de plaats in die zou kunnen gewijd worden aan belangrijke zaken.

‘Dit soort ‘nieuwsitems’ neemt de plaats in die zou kunnen gewijd worden aan belangrijke zaken waar onze wereld vandaag de dag mee te maken krijgt. Het verzadigt onze cultuur, het vereeuwigt de vreselijke dubbele standaard, het verlaagt het niveau van het sociale en politieke discours, het standaardiseert wreedheid als culturele norm en verzuipt mensen in informatie die er eigenlijk niet toe doet.’ (LP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content