Queen Elisabeth II viert 60 jaar troon

Met tentoonstellingen en parades viert Londen het 60-jarige jubileum van Queen Elisabeth II.

Londen is de komende maanden niet alleen in de ban van de Olympische Spelen. Zes weken voor de openingsceremonie vieren de Britten immers Queen Elizabeth II, die tijdens het verlengde feestweekend van 2 tot 5 juni precies zestig jaar op de troon zal zitten.

Bezoekers wacht dan een parade van duizend versierde boten op de Thames, al valt nu al moeilijk te ontkomen aan de Diamond Jubilee. Zo toont het Victoria and Albert Museum tot 22 april honderd portretten van de hand van Cecil Beaton (1904 -1980), de gevierde modefotograaf die jarenlang mee het onwrikbare imago van de Britse monarchie bepaalde.

Later dit voorjaar traceert het National Maritime Museum de maritieme geschiedenis van het koningshuis (27 april tot 9 september), terwijl de National Portrait Gallery inzoomt op Elizabeths voorstelling in de kunsten (17 mei tot 21 oktober).

Ook koninklijke verblijven als Buckingham Palace en Windsor Castle delen in de pret, met expo’s over onder meer de imposante meubel- en juwelencollecties van de familie.

Wim Denolf

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content