Protest tijdens modeweken tegen onbetaalde stagiaires

© Reuters

Intern Labor Rights, een afdeling van de Occupy Wall Street beweging plant tijdens de modeweek van New York enkele protesten tegen het gebruik onbetaalde stagiaires in de mode. De manifestanten vinden het niet kunnen dat een miljoenenindustrie gratis werkkrachten inzet.

Intern Labor Rights zal op 7,8,9 en 10 februari post vatten bij verschillende modeshows om het gebruik onbetaalde stagiaires te hekelen. Hoewel het protest nu pas vorm begint te krijgen ligt het onderwerp al wel langer op de Amerikaanse maag. In februari 2012 diende de 28-jarige Diana Wang een klacht in tegen modemagazine Harper’s Bazaar, nadat ze daar onbezoldigd stage had gelopen. Wang en haar advocaten vonden het niet kunnen dat het meisje omdat ze “het werk van een betaalde werknemer moest verrichten zonder vergoeding” en claimden dat het meisje soms tot uren nadat de laatste betaalde werknemer was vertrokken nog aan het zwoegen was.

Wang zegt nu dat ze de mensen van Intern Labor Rights heeft geholpen met de actie op te zetten, maar dat ze zelf niet zal deelnemen aan de protesten. Eric Glatt trekt wel mee de straat op. Glatt is momenteel verwikkeld in een rechtszaak tegen filmgigant Fox Searchlight die hem volgens Glatt onvoldoende gecompenseerd hebben voor zijn werk aan de film Black Swan. “Alle werknemers van een for-profit organisatie moeten betaald worden”, is Glatt van mening.

De organisatoren vrezen alvast niet voor de opkomst. “Als ik eerlijk mag zijn krijgen we op dit moment zoveel reacties dat we iedere seconde blijven groeien”, citeert Buzzfeed Peter Walsh van Intern Labor Rights. “Ik denk niet dat we er met honderden zullen staan – zo groot zal het wel niet worden-, maar het zou wel fijn zijn moesten we kunnen opvallen”, aldus Walsh. “De mode-industrie rijft miljarden dollars binnen en dan is het nogal schandalig dat ze studenten vragen om gratis voor hen te komen werken.”

Walsh en zijn mede-organisatoren zijn nog steeds aan het uitknobbelen waar ze zich het beste kunnen opstellen om een maximum aan visibiliteit te trekken. Daarnaast zullen de manifestanten ook zakjes uitdelen met stofzakken en badges met de tekst “pay your interns”.

Dit “Fashion Week Protest” maken deel uit van een grotere strijd voor rechten voor de werknemers in de kunst- en mediasector. “We proberen al deze vormen van onbetaalde arbeid uit de kunstwereld te bannen”, zegt Peter Walsh. “We zijn er immers van overtuigd dat deze stagiaires enorm veel bijdragen en dat het bedrijf waarvoor ze stage lopen daar heel erg van profiteert”, aldus Walsh die zelf ook heeft moeten knokken om het te maken in de grafische wereld.

“Of ze nu schrijven voor een modemagazine of dat ze model zijn: iedereen verdient het om dagelijks een vergoeding te ontvangen.” Walsh haalt hiermee een zeer groot pijnpunt aan, want het is immers een publiek geheim dat modellen heel vaak niet worden betaald voor de shows die ze lopen op onder meer New York Fashion Week, zelfs al zijn ze gestrikt door grote namen als Marc Jacobs.

De organisatoren van het Fashion Week Protest hopen dat ook mensen uit andere creatieve beroepen -zoals de film- en muziekwereld- ook zullen deelnemen aan hun actie als blijk van solidariteit. De kans bestaat bovendien dat er ook tijdens de modeweken van Londen en Parijs protesten zullen plaatsvinden. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content