Proef de plat préféré van Maarten Van Severen

Het favoriete gerecht van de wereldberoemde designer staat op het menu bij de Gentse Hoet Bekaert Gallery.

Voor het eerst zet de stad Gent een heuse designmaand op poten. Met zijn Maart Designmaand treedt het in de voetsporen van andere steden zoals Brussel en Londen. Ook Hoet Bekaert Gallery springt met een tentoonstelling rond het werk van designer Maarten Van Severen op de kar.

In navolging van het intussen goed ingeburgerde concept van Jeroen Meus serveert Hoet Bekaert Gallery tijdens de tentoonstelling ‘Food and tools for food’ de plat préféré van Maarten Van Severen. Wat de designer van de wereldberoemde stoel .03 het liefst at? Bloedworst met appelmoes en salade folle.

Maarten Van Severen (1956-2005) was gepassioneerd door eten, zowel door het voedsel op zich als door het ritueel. Nog voor hij zelf begon met het ontwerp van een bestekset verzamelde hij al bestek uit alle hoeken van de wereld.

In 2003 tekende hij een mes, een vork en een lepel, waarvoor hij met verschillende innovatieve materialen zoals zirconium keramiek en titanium experimenteerde. Uiteindelijk werkte hij samen met kwalitatieve Belgische designbedrijf When Objects Work. Zo schilderden de inwoners van een volledig Japans dorp de lepels met de hand in 65 lagen. Het bestek ‘Hybrid Cutlery’ is uitgebracht in een editie van 999 oplagen.

Ook het nooit eerder getoonde ‘Rokje in zalmhuid’ (2002) vloeit verder uit Van Severen zijn passie voor eten. Daarnaast zijn er verschillende ontwerpen, ontwerptekeningen, maquettes en inspiratiebronnen van Van Severen te zien. Enkele kunstenaars uit de galerie, zoals Kelly Schacht, tonen werk geïnspireerd door de wereldberoemde designer.

Elien Haentjens

Food and tools for food, tot 18 maart in Hoet Bekaert Gallery. Lunchen kan elke week van donderdag tot zondag, tussen 12 en 14 uur, en kost 25 euro per persoon. Reserveren is nodig en kan via emely@iets.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content