Prinses Mathilde, een geboren koningin?

© Belga

Op 21 juli vindt de troonswisseling plaats en wordt prinses Mathilde de koningin van ons land. Maar wat betekent Mathilde voor ons land én wat is haar invloed? Ze kan beschouwd worden als de ‘privécoach’ van haar man, de nieuwe koning, maar ze is ook ambitieus en sociaal gedreven. Maar is ze ook klaar voor haar nieuwe (sociale) rol?

Op 21 juli vindt de troonswisseling plaats en wordt prinses Mathilde de koningin van ons land. Maar wat betekent Mathilde voor ons land én wat is haar invloed? Ze kan beschouwd worden als de ‘privécoach’ van haar man, de nieuwe koning, maar ze is ook ambitieus en sociaal gedreven. Maar is ze ook klaar voor haar nieuwe (sociale) rol?

Prinses Mathilde staat klaar om de perfecte koningin van de Belgen te worden. Dit wordt bijna unaniem vastgesteld, zowel door de media, de politiek, als door het volk. Het lijkt wel alsof ze van kindsbeen af al werd klaargestoomd voor deze rol en de troon in haar bloed zit. Ze is bedachtzaam, intelligent, respectvol, charismatisch, populair én ambitieus. Deze kwaliteiten zijn ongetwijfeld belangrijk voor een nieuwe koningin. Maar is Mathilde niet té perfect als Koningin der Belgen?

De vraag die wordt gesteld is of Mathilde, door haar perfectie, niet in de schaduw van haar man zal komen te staan. Veel uiterlijke schoonheid, maar weinig praatjes zouden we kunnen stellen. We zouden haar, als we kijken naar haar profiel, meer kunnen vergelijken met Fabiola dan met haar eigen schoonmoeder Paola. In vergelijking met haar eigen schoonmoeder durft Mathilde wel haar mening te verkondigen en is ze vooral op sociaal vlak erg actief.

Sociaal actief

Ze zet zich voor iedereen in en het is vooral haar sociale karakter dat iedereen opvalt. Ze laat geen moment onbenut om haar sociale ‘ik’ in de kijker te zetten ten voordele van anderen. Ook als koningin zal Mathilde weinig invloed hebben op het bestuurlijke vlak, deze verantwoordelijkheid gaat naar haar man Filip, maar op sociaal/maatschappelijk vlak kan Mathilde wel een rol van betekenis spelen en zal ze ook zeker haar stempel proberen te drukken. Ook voor ze met Filip getrouwd was, was Mathilde al een erg geëngageerde vrouw en was ze vrijwilliger bij een organisatie die met jongeren met een handicap reisde naar Lourdes.

Alles lijkt voor Mathilde over rozen te gaan en het lijkt erop dat ze een geboren koningin is. Maar is er ook een keerzijde aan de medaille?

Weinig risico’s

Zo is Mathilde behoorlijk ‘aanwezig’. Ze komt veel in het nieuws, veel in beeld en wordt naar hartenlust gefotografeerd door fotografen tijdens een publiekelijk evenement. Soms lijkt het wel of we ‘onze buik een beetje vol hebben’ van de Prinses. Maar Mathilde voelde dit probleem aan en kwam zelf met een oplossing. Om deze stroom van foto’s tegen te gaan vergezeld Mathilde Filip niet elke keer meer op buitenlandse missie. Dit omdat, wanneer Mathilde meegaat, de ogen vaak op haar gericht zijn, en niet op Prins Filip. Daarom heeft ze besloten om af en toe eens verstek te geven, om de toekomstige koning van ons land wat meer in de kijker te zetten.

Het belang van haar man gaat duidelijk voor, maar ook voor zichzelf neemt Mathilde behoorlijk weinig risico’s. Ze houdt ervan om op veilig te spelen. Niet enkel op vlak van haar verantwoordelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan politieke kwesties of gevoelige zaken, daar blijft Mathilde liever buiten. Maar ook haar voorkomen is eerder subtiel en zonder weinig risico’s. Immer stijlvol, maar wel een beetje op het randje van saai.

Toch wordt Mathilde een moderne koningin, daar twijfelen we niet aan. Ze zal als koningin, naar alle waarschijnlijkheid, meer weg hebben van de manier waarop Fabiola destijds de koningin was van ons land. Beide dames houden sterk vast aan het geloof en zijn sterk maatschappelijk geëngageerd. Maar ergens lijkt het ons ook logisch dat de manier waarop Mathilde zal regeren over dit land, zal verschillen van de manier waarop Paola koningin was. We zijn benieuwd naar hoe Mathilde heel concreet het koningschap zal invullen en op welke manier ze haar persoonlijke accenten, op het dragen van de kroon, zal leggen.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content