Première The producers in Capitole Gent

Aanleiding: de première van de Vlaamse versie van The producers, oorspronkelijk van Mel Brooks en onder handen genomen door Martin Michel en Stany Crets, de tandem die vorige jaar met Spamalot de ‘onnozele musical’ in onze contreien introduceerde.

Kon het nog onnozeler? Wel, wat dacht u van duiven die de Hitlergroet brengen, een Bratwurst op hoge hakken en Gène Bervoets in een lovertjesjurk?

Mislukte Broadwayproducent

Het verhaal is de oudere toeschouwers wellicht bekend van de film met Zero Mostel en Gene Wilder. Na zijn zoveelste flop smeedt Broadwayproducent Max Bialystock (Koen van Impe) samen met de sullige boekhouder Leopold Bloom (Jonas van Geel) een snood plan: met de spaarcentjes van een aantal stokoude dametjes zal hij een stinker van een musical op touw zetten die meteen na de première afgelast wordt, waarna het malafide duo met de resterende centen op vervroegd pensioen naar Rio zal vertrekken.

Worden geëngageerd: een duivenmelker met nazisympathieën (Jan Van Looveren) als scenarist en hoofrolspeler, een megalomane relnicht (Gène Bervoets) als regisseur en een krolse Zweedse secretaresse (Ann Van den Broeck) voor de vrouwelijke hoofdrol. Maar o ironie, Springtime for Hitler wordt gelauwerd als een kostelijke satire en het plan van de sukkelachtige foefelaars valt in duigen.

Naziballet

Wie houdt van edelkitsch en niet al te subtiele humor, komt hier volop aan zijn trekken. Het ‘naziballet’ tart werkelijk elke verbeelding en het spelplezier van het trio Van Impe, Van Geel en Van Looveren, eerder al partners in silliness in Spamalot, is aanstekelijk.

Gène Bervoets smijt zich compromisloos als een kruising tussen Tony Curtis in Some like it hot en La Esterella en Ann Van den Broeck is sexy én grappig, geen gemakkelijke combinatie, als Zweedse Ulla. Haar Fred & Ginger dansnummer met Jonas van Geel mocht er ook zijn.

De ‘Vlaamse’ grapjes waren er soms met de haren bijgesleurd, maar ach, een azijnpisser die daar om maalt. Wie in is voor een avond over the top amusement in Lederhosen, weet waar naartoe.

The Producers nog tot 4/3 in Capitole Gent. Info en tickets: www.musichall.be

Linda Asselbergs

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content