Première Shrek de musical

© Marc Deblock

“Shrek is een spektakel dat vooral op het kleine grut mikt, maar zelfs voor grote mensen zonder kroost als alibi is het prima entertainment.”

En of we groen zagen op zondagnamiddag in de Antwerpse Stadschouwburg. Wegens de getrotseerde kou, de schattige oger-oortjes van de Music Hall medewerkers en de dresscode. Veel politici met voor de gelegenheid ‘ a touch of green’ onder het premièrepubliek, maar vreemd genoeg geen échte groenen. Wel gezonde snoep voor de kindertjes (groene appels en aardbeien), een slimme keuze.

Maar we kwamen voor de musical, een Vlaamse versie van de succesvolle Dreamworks animatiefilm Shrek (2001), met de stemmen van Mike Meyers, Cameron Diaz en Eddy Murphy. Nu ja, Vlaamse versie: een Hollandse van Albert Verlinde Entertainment met enkele Vlaamse hoofdrolspelers. Het verhaal is bekend: het onsmakelijke en asociale moerasmonster Shrek moet in opdracht van Heer Farquaad (een groot ego met korte beentjes) de hand van de betoverde prinses Fiona veroveren, waarbij hij de hulp krijgt van een lichtjes neurotische en vooral babbelzieke Ezel. Raakt Shrek toch niet zelf verkikkerd op Fiona zeker. Aangezien échte schoonheid van binnen zit, lonkt een happy end, maar gelukkig pas na veel verwikkelingen, zoals een aanvaring met een vrouwelijke draak en een opstand van gedeporteerde sprookjesfiguren.

Nu is Shrek een spektakel dat vooral op het kleine grut mikt, maar zelfs voor grote mensen zonder kroost als alibi is het prima entertainment. Dat heeft met de vlot in het oor liggende muziek te maken, toffe choreografieën (tapdansende ratten, de verliefde draak!) en inventieve decors en kostuums, maar vooral ook de humor.

Daarvoor zijn in de eerste plaats Rogier Komproe als de hyperkinetische Ezel verantwoordelijk, naast Sébastien De Smet als klein maar erg Farquaad. Dat Ann Van den Broeck een uitstekende komische timing heeft, bewees ze al eerder in Spamalot. Hier kan ze zich helemaal uitleven als de postmoderne-prinses-met-attitude Fiona, die kan boeren en winden laten als de beste en daarnaast nog goed zingen ook. De kleinere rollen van de sprookjespersonages zijn eveneens stuk voor stuk prima gecast (een pluim voor de zangpartij van Barbera Van de Kaay als de Goede Fee) .

Alleen Chris Van den Durpel als Shrek viel mij wat tegen. Vocaal is hij goed op dreef en hij articuleert ook voortreffelijk, maar de 15 kilo siliconen aan masker en fatsuit die hij meesleept hinderen hem duidelijk in mimiek en motoriek. Daarnaast is hij mij ook iets te beschaafd, te ‘gelikt’ als onbehouwen moerasmonster. Je kunt je alleen maar afvragen wat een stoere brok vitaliteit als Jan Van Looveren met de rol gedaan zou hebben. Het jonge volkje was het allemaal worst, dat was hoorbaar helemaal ‘mee’ met het verhaal.

Als het ook in de paasvakantie blijft winteren: allen naar de Stadsschouwburg!

Linda Asselbergs

Info en tickets: www.shrekdemusical.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content