Première Neven van Freek de Jonge

De Jonge is minder expliciet de wereldverbeteraar van weleer, maar daarom niet minder snedig.

Het was weer even geleden dat Freek de Jonge in Vlaanderen toerde – van 2005, met de show Cordon Sanitaire om precies te zijn – en de Mechelse Stadsschouwburg zat dan ook afgeladen vol.

Freek in zijn nopjes, zoals achteraf bleek, ook al omdat Vlamingen volgens hem aandachtiger luisteren. Nu, dat is bij Neven ook wel nodig, want het gaat behoorlijk hard. Onderwerp van de conference zijn twee bloedverwanten van de cabaretier, of meer bepaald één echte en één geadopteerde neef, een witte en een zwarte, die allebei tijdens en vlak na WOII opgroeiden en daar de gevolgen van ondervonden.

De verhaallijnen lopen voortdurend door elkaar, humor en tragiek wisselen elkaar in snel tempo af, er zijn parallellen met hedendaagse situaties en Nederlandse begrippen voor Vlamingen verklaard. Met hulp van het publiek, wat soms tot hilarische terzijdes leidt. Freek: “Een erker, hoe noemen jullie dat?” Stem uit de zaal: “Een kot.”

“Wat is autobiografisch, wat verzinsel?” vraag je je als toeschouwer voortdurend af, maar telkens je dreigt de rode draad van de voorstelling uit het oog te verliezen, zet vakman De Jonge je opnieuw op het juiste spoor. Minder expliciet de wereldverbeteraar van weleer, maar daarom niet minder snedig, een gezapige kroegmuppet zal Freek wel nooit worden.

En wat een beeldige voorstelling is dit, met een podium vol touwen en à la Christo verpakte requisieten waarvan de betekenis pas aan het eind van de voorstelling duidelijk wordt. Eens te meer is de inbreng van Hella Asser, al meer dan dertig jaar Freeks echtgenote, overduidelijk, ook in Freeks toneeloutfit.

Kortom, een absolute aanrader, de Neven, voor wie niet bang is van entertainment met een scherp randje.

Linda Asselbergs

Neven speelt van 19 tot en met 25/3 in de Rode Zaal van het Fakkeltheater, Hoogstraat 12, 2000 Antwerpen. Voor de volledige speellijst: www.freekdejonge.nl.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content