Première musical Oliver!

En of er genoten werd! Dickens onsterfelijke klassieker over het weesjongetje Oliver Twist dat bij de zakkenrollersbende van de excentrieke gluiperd Fagin terecht komt, werd door Lionel Bart tot een Westendklassieker van formaat bewerkt en Frank van Laecke bleek te de juiste man om er zijn tanden in te zetten. Het resultaat: een meeslepende productie waar veel vaart in zit en met ensemblenummers die naar adem doen happen.

Slechteriken zijn ultraslecht in deze Oliver!, wat acteurs als Door Van Boeckel en Wanda Joosten de kans geeft om alle registers open te trekken als het perfide begrafenisondernemerskoppel Sowerberry. Peter van de Velde is ronduit ijzingwekkend als de sinistere gangster Bill Sikes voor wie niemand veilig is, zelfs niet zijn liefje Nancy, het hoertje met het gouden hart, een mooie, genuanceerde vertolking van Hilde Norga. Haar versie van de song ‘En toch… hij ziet mij graag’, was een absoluut kippenvelmoment.

In Londen werd Fagin recent door Rowan Atkinson gespeeld. Mensen die het weten kunnen, beweren dat Peter Van den Begin beter is en voor één keer willen we dat graag geloven. De rol van Fagin stond dan ook al op zijn verlanglijstje toen hij in Studio Herman Teirlinck studeerde. Zijn Fagin is een soort kruising van Bad Santa en Catweazle, waarmee hij naar hartelust het publiek kan bespelen, één keer zelfs via een uitstapje naar zijn alter ego Debbie.

Om naast al die klasbakken overeind te blijven moet je als kindacteur stevig in je schoenen staan, maar dat was Timon Sohier en Arno Reyns wel toevertrouwd. De eerste heeft een engelenstem, maar is een net niet te zoeterige Oliver, de tweede loopt over van parmantig charisma als de schelm Dodger. Ook na de voorstelling waren de kinderen niet te stoppen: tijdens de receptie stoof er een ineens een hele klad de kille avond in voor een impromptu zangnummertje op het Gentse Zuid. Van aanstekelijk enthousiasme gesproken!

Linda Asselbergs.

Oliver! loopt tot 18/12 in Capitole Gent en van 25/12 tot 23/1 in de Stadschouwburg Antwerpen. Tel 0900 69 900 www.musichall.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content