Première: Het varken van Madonna

Voor wie de trailer nog niet zag: Het Varken van Madonna gaat over een jonge, ambitieuze voyageur in robotvarkens, porcoïden die ferromonen verspreiden waar échte varkens bronstig van worden, wat de teelt moet vergemakkelijken.

Zo’n fopvarkens bestaan echt, heb ik mij laten wijsmaken, net als Madonna trouwens, waarmee we niet de zangeres bedoelen, maar een onooglijk gehucht van Langemark-Poelkapelle in de Westhoek. Daar strandt de onfortuinlijke yup Tony Roozen dus en krijgt hij te maken met een mooie, maar eigenwijze schooljuf, haar stokoude grootmoeder Gusta, een resem tegenwerkende dorpelingen en een dode, maar daarom niet minder aanwezige WO I soldaat.

Volwassen sprookje Een sprookje voor volwassenen, zo werd Het varken van Madonna aangekondigd, niet het gemakkelijkste aller filmgenres. Al was het maar omdat het een bereidheid vereist om je te laten meeslepen in kinderlijke verwondering, een schaars item in deze cynische tijden.

Nu, het grootste deel van de film was ik mee, omdat het echt wel vonkt tussen Kevin Janssens en Wine Dierickx, beide overtuigend in hun rol, omdat Frank Van Passel met de hulp van cameraman Jan Vancaillie en decorontwerper Johan Van Essche een magisch universum weet te scheppen, omdat het scenario consequent is in z’n absurditeit. En niet in het minst door de hoogbejaarde debutante Elise Bottu, een waar natuurtalent in haar woordenloze rol.

Wine’s orgasme

De magisch-realistische tussenkomsten van Nico Sturm als de dode soldaat hadden dan weer wel wat beperkter mogen zijn en naar het einde toe ontspoort de film mijns inziens in het groteske. Maar wie Amélie Poulain wist te smaken en Wine Dierickx eens te meer een geweldig orgasme wil zien beleven, moet zeker gaan kijken. En toen waren er porcoïde Bicky Burgers, Bart De Wever wist niet wat hij miste!

Linda Asselbergs

Het varken van Madonna van Frank Van Passel met ook nog Wim Opbrouck, Marc Van Eeghem, Peter Van den Eede en Marijke Pinoy loopt vanaf 9 november in de zalen. www.hetvarkenvanmadonna.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content